Σύνδεση  \/ 

Θεραπείες για την Ακράτεια ούρων

                                                                                                       

akrateia ouron

Ποιές οι γενικές αρχές της θεραπείας για την  ακράτεια των ούρων; 

Η θεραπεία της ακράτειας  είναι εξατομικευμένη , ανάλογα με την ασθενή και την περίπτωση και γίνεται μετά απο τον ουρολογικό έλεγχο.

Βασικές αρχές της θεραπείας της ακράτειας ούρων;

Η θεραπεία της ακράτειας είναι εξατομικευμένη , ανάλογα με την ασθενή και την περίπτωση. Δεν είναι όλες οι ασθενείς ίδιες. Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, φυσική δραστηριότητα, ανάγκες, στόχους, συνήθειες, ηλικία και μαιευτικό καθώς και ιατρικό ιστορικό. Γι’αυτό και η σωστή επιλογή θεράποντος ιατρού είναι απαραίτητη.


Πόσο σημαντική είναι η απώλεια βάρους στην βελτίωση των συμπτωμάτων;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να επιφέρει βελτίωση των επεισοδίων ακράτειας έως και 70%.. Η συσχέτιση του δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ με τα συμπτώματα της ακράτειας των ούρων έχει πλέον αποδειχτεί και αναφερθεί πολλάκις στην διεθνή βιβλιογραφία.

Αλλαγές στις συνήθειες

Ελάττωση της καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα συχνουρίας, έπειξης και ακράτειας από έπειξη. Συστήνεται καφές, τσάι ή κόκα κόλα χωρίς καφεΐνη. Ακόμα, η ελάττωση του αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους αποτελούν βασική αρχή της αντιμετώπισης της ακράτειας των ούρων. Ονομάζονται και ασκήσεις Kegel, και έχει βρεθεί ότι ενδυναμώνουν ή διατηρούν την ισχύ των μυών του πυελικού εδάφους και των σφιγκτήρων. Μεγαλύτερο όφελος παρατηρείται σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Η ευεργετική τους δράση στον έλεγχο της κύστης έχει αποδειχθεί. Συστήνονται ιδιαίτερα αμέσως μετά τον τοκετό, για άμεση επαναφορά του σωστού ελέγχου των μυών.

Για διατήρηση της ισχύς των μυών συστήνονται τουλάχιστον 8 ασκήσεις/ συσπάσεις των μυών, 3 φορές την ημέρα.

Θεραπεία της ατροφικής κολπίτιδας

Η ατροφική κολπίτιδα ή ατροφία του κόλπου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως περι-εμμηνοπαυσιακής και μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κνησμό, επώδυνη συνουσία, αίσθημα καύσου, και καμιά φορά συχνουρίας και συχνής έπειξης για ούρηση. Η θεραπεία με τοπικά οιστρογόνα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σημαντικά.
Θεραπεία Της Ακράτειας Από Έπειξη: Φάρμακα
Εκτύπωση    Email

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα σαν πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ακράτειας από έπειξη. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν τις απρόκλητες συσπάσεις της κύστης που προκαλούν απώλεια ούρων. Επίσης βοηθούν σημαντικά στα συμπτώματα της συχνουρίας, της συχνής έπειξης και νυχτερινής ούρησης. Η σημερινή φαρμακευτική παλέτα διαθέτει χάπια όπως και patches.

Προσοχή: τα φάρμακα αυτά ΔΕΝ μπορούν να θεραπεύσουν την ακράτεια τύπου στρες.
Θεραπεία Της Ακράτειας Από Έπειξη: Διαδερμική Διέγερση Κνημιαίου Νεύρου

Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία μοιάζει με βελονισμό και μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια από έπειξη. Γίνεται βελονισμός του κνημιαίου νεύρου, στην εσωτερική επιφάνεια του αστραγάλου και είναι εντελώς ανώδυνη. Μέσω της διέγερσης του κνημιαίου νεύρου στέλνονται ερεθίσματα στο σημείο από όπου αυτό πηγάζει, που είναι η σπονδυλική στήλη (ιερό πλέγμα). Εκεί ακριβώς βρίσκονται και τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Η βελόνα συνδέεται με ένα μικρό μηχάνημα παλμού. Η αγωγή περιλαμβάνει 12 συνεδρίες, ανά εβδομάδα, που διαρκεί περίπου 30 λεπτά έκαστη. Κατά την διάρκεια της θεραπείας η ασθενής μπορεί να παραμένει καθιστή ή να διαβάζει κάποιο βιβλίο / περιοδικό. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής κυμαίνεται από 40% - 70%.

Θεραπεία Της Ακράτειας Από Έπειξη: Botox

Το Botox (Botulinum Toxin A) δεν χρησιμοποιείται μόνο στην πλαστική χειρουργική αλλά και στην ουρογυναικολογία.

Έχει αποδειχθεί χρήσιμο στην θεραπεία διαφόρων καταστάσεων , όπως υπεραντιδραστική κύστη, σκλήρυνση κατά πλάκα, τραύματα της σπονδυλικής στήλης, και νευρογενή κύστη. Το Botox προκαλεί προσωρινή αδυναμία και παράλυση των μυών όπου γίνεται η ένεση.

Στην ακράτεια από έπειξη οι μύες αυτοί είναι υπεραντιδραστικοί και προκαλούν απρόκλητες συσπάσεις την κύστης, που επιφέρουν ακράτεια ούρων. Mε το Botox οι μύες αυτοί σταματούν να υπερλειτουργούν.

Το Botox κρίνεται χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.

Η θεραπεία γίνεται με ενέσεις στην εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης.

Διάρκεια δράσης: η ευεργετική δράση συνήθως εμφανίζεται 7 ημέρες μετά τις ενέσεις και διαρκεί από 6-10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επαναληφθεί μετά το διάστημα αυτό.

Οι ενέσεις με Botox είναι μια μικρή και απλή επέμβαση. Η ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στην κλινική.

Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή: επειδή το Botox αποδυναμώνει τους μύες, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα προσωρινής αδυναμίας ούρησης. Συνίσταται προσεκτική ενημέρωση της ασθενούς πριν την επέμβαση.

Θεραπεία Της Ακράτειας Στρες: Eνέσεις Κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην φύση, και απαντά στα θηλαστικά και στους ανθρώπους. Μπορεί να τοποθετηθεί στην ουρήθρα με την μορφή ενέσεων, και έτσι να προκαλέσει σύσφιξή της, και κατά συνέπεια βελτίωση των συμπτωμάτων της ακράτειας στρες.

Οι ενέσεις κολλαγόνου αποτελούν εναλλακτική θεραπεία σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει χειρουργείο και έχουν αδυναμία του σφιγκτήρα της κύστης με καλή στήριξη της ουρήθρας. Συνήθως επιτυγχάνονται αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα μετά την θεραπεία.

Παρόλα αυτά το ανθρώπινο σώμα απορροφά το κολλαγόνου, και σαν αποτέλεσμα οι ενέσεις αυτές χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις να επαναληφθούν στο μέλλον (μήνες ή και χρόνια).

Η τεχνική των ενέσεων είναι απλή και ελάχιστα παρεμβατική. Η ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα. Παρόλα αυτά οι ενέσεις κολλαγόνου είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές από ότι το χειρουργείο με τις ταινίες ελευθέρου τάσεως. Γι’αυτο χρειάζεται να γίνει σωστή επιλογή της ασθενούς.

Θεραπεία Της Ακράτειας Στρες: Ταινίες Ελευθέρου Τάσεως

Οι ταινίες ελευθέρου τάσεως υποστηρίζουν την ουρήθρα , ώστε να μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα στην κύστη όταν η πίεση αυξάνεται , όπως φερ’ειπειν γίνεται με τον πταρμό, τον βήχα, την γυμναστική κλπ. Στην βιβλιογραφία αναφέρονται πια δεκάδες ταινίες, με διαφορετικό όνομα, και τεχνική εισαγωγής. Στην πραγματικότητα όλες δρουν μα τον ίδιο τρόπο.

Tension free Vaginal Tape (TVT)

Φυσιολογικά η ουρήθρα παραμένει κλειστή και συγκρατεί τα ούρα εντός της κύστης. Σε γυναίκες με ακράτεια στρες οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους δεν μπορούν να στηρίξουν την ουρήθρα στην σωστή της θέση. Αυτό ακριβώς διορθώνει το TVT. Πρόκειται για μια μικρή ταινία από συνθετικό ύφασμα πολυπροπυλενίου που τοποθετείται ακριβώς κάτωθεν της ουρήθρας μέσω του κόλπου. Έτσι παρέχει επιπλέον στήριξη κάτω από την ουρήθρα και στο μέσο αυτής (το σημείο όπου ασκείται η μεγαλύτερη πίεση κατά τον πταρμό, τον βήχα κλπ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ουρήθρα να παραμένει κλειστή στον πταρμό/βήχα και έτσι τα ούρα να συγκρατιούνται μέσα στην κύστη και να μην υπάρχει ακράτεια.

Στα χέρια ενός έμπειρου ουρογυναικολόγου το TVT:
Είναι ελάχιστα επεμβατικό: 2 μόνο μικρές τομές, του ενός εκατοστού πάνω από το τριχωτό στο εφήβαιο
Ελάχιστος πόνος: οι πιο πολλές ασθενείς δεν απαιτούν επιπλέον αναλγησία πέραν του χειρουργείου.
Ποσοστό επιτυχίας > 90%
Χρόνος χειρουργείου: 20 λεπτά
Αναισθησία: γενική ή ραχιαία ή τοπική ανάλογα την περίσταση
Πολύ μικρός κίνδυνος ανάγκης καθετηριασμού μετά το χειρουργείο: < 2%
Ελάχιστες επιπλοκές
Η ταινία τοποθετείται χωρίς τίποτα να είναι ορατό από την ασθενή στο τέλος του χειρουργείου
Άμεση αποτελεσματικότητα
Χρόνος αποκατάστασης μετά το χειρουργείο 3-4 εβδομάδες. Συνίσταται να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή, έντονη γυμναστική και άρση μεγάλου βάρους για 4-6 εβδομάδες.
Μέχρι σήμερα >200.000 γυναίκες παγκοσμίως έχουν επωφεληθεί από τα ευεργετικά αποτελέσματα του  TVT.
Ακράτεια Στρες TVT 1     Ακράτεια Στρες TVT 2

 

Trans-Obturator slings (TVT-O & TOT)

Οι ταινίες αυτές τοποθετούνται μέσω του κόλπου αλλά όχι πίσω από το οστό της ηβικής σύμφυσης, παρά οριζοντίως, μέσω ενός τρήματος της πυέλου στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού. Αποτελούν εναλλακτική οδό τοποθέτησης και αντί για 2 μικρές τομές στο τριχωτό του εφηβαίου, οι τομές αυτές , ενός εκατοστού έκαστη, γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι σχεδόν τα ίδια ή λίγο μικρότερα περίπου από το TVT.
Ακράτεια Στρες TVT-O     Ακράτεια Στρες TOT

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %29 %463 %2015 %10:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 votes)
Δρ. Παπανικολάου

Κλείσε ραντεβού

Ο Δρ. Παπανικολάου είναι ένας από τους πρώτους μαιευτήρες / γυναικολόγους στην Ελλάδα με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικού ενδιαφέροντος (Advanced Training Specialty Module) από το Royal College Obstetrics & Gynaecology του Ην. Βασιλείου στην Ουρογυναικολογία, ακράτεια και χειρουργική πυελικού εδάφους.

Εξειδικεύτηκε εξολοκλήρου στο Ην. Βασίλειο από το 2003 στην ειδικότητα της Μαιευτικής / Γυναικολογίας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στην μονάδα υπογονιμότητας του Jessop Wing Hospital of Sheffield.και επιμελητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου Addenbrookes του Cambridge.

Απέκτησε τον τίτλο της Ουρογυναικολογίας από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων / Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας το 2010.

Από το 2011 κατέχει τον τίτλο του επίτιμου Διευθυντή (Consultant) στη Μαιευτική / Γυναικολογία στο νοσοκομείο του Basingstoke της Μεγ. Βρετανίας και είναι μέλος του τμήματος Πλαστικής / Αισθητικής και Επανορθωτικής χειρουργικής κόλπου – πυελικού εδάφους.

Έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα με παρουσιάσεις εργασιών και ομιλίες στα παρακάτω διεθνή συνέδρια:

 • International Urogynaecology Association (IUGA),  2010, Toronto, Canada
 • Pan-Hellenic Urology Congress  2010,  Limassol, Cyprus
 • Pan-Hellenic Urogynaecology Congress , 2010,  Athens, Greece
 • Federetion International Obs & Gynae (FIGO),  2009 , Cape Town, S. Africa
 • Royal College Obs & Gynae Int. Congress (RCOG),  2009 ,  Abu Dhabi, UAE
 • International Urogynaecology Association (IUGA),  2009 ,  Como, Italy
 • International Urogynaecology Association (IUGA),  2008 ,  Taipei, Taiwan
 • International Continence Society (ICS),  2008 ,  San Francisco, USA
 • International Urogynaecology Association (IUGA),  2007 ,  Cancun, Mexico
 • International Urogynaecology Association (IUGA),  2006 ,  Athens, Greece

Διετέλεσε τιμητικά πρόεδρος επιστημονικής συνεδρίας στο τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο Μαιευτικής / Γυναικολογίας στο Cape Town, S.Africa.

Έχει δημοσιεύσει τα παρακάτω άρθρα σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό impact factor:

 • Transperineal ultrasound to assess the effect of Tension-Free Vaginal tape (TVT) position on flow rates. Ultrasound Obstet Gynecol 2010, Sep:36 (3): 379-83
 • Retropubic urethrolysis of colposuspension: Does it improve voiding and overactive bladder symptoms?: Journal Obstet Gynecol 2008, Vol 28 (8): 783-6
 • The effect of local anaesthetic infiltration on Urethral function during the Tension free Vaginal Tape procedure: Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 2008, 19: 839-841
 • Treating urethral sphincter damage caused by long-term urethral catheterisation with a Zuidex periurethral injection and suprapubic catheter: Journal Obstet Gynecol 2008, Vol 28 (3): 361-362
 • Prediction of early postoperative urinary retention after tension-free vaginal tape:  Journal Obstet Gynecol. 2008, Vol 28 (1): 89-92
 • Use of Growth Hormone (GH) in patients with Turner Syndrome in Greece:  Gynaecol and Paed Cron 2006, Vol 6 (I): 45-53
 • Prediction of early postoperative urinary retention after tension-free vaginal tape: Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunc 2007, Vol 18, Suppl 1, No: 278
 • Urodynamics for everyone before prolapsed surgery? Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 2009, Vol 20, Suppl 2, S131
 • Effect of the urethral position of the tension free vaginal tape (TVT) on voiding function. Int Urogynecol J P Floor Dysfunc 2009, Vol 20, Suppl 3, S345J

Ταυτόχρονα, συνεχίζει την ερευνητική του δραστηριότητα πάνω στην γυναικεία ακράτεια και πρόπτωση με διάφορες τρέχουσες εργασίες και ερευνητικά πρωτόκολλα που θα παρουσιαστούν στα επόμενα διεθνή συνέδρια

Έχει αναγνωρισμένους τίτλους από τα κάτωθι εκπαιδευτικά courses:

 • Collaborative Leadership Course (managerial course)
 • Pelvic Floor Surgery Master Class
 • Advanced Neonatal Life support
 • Urodynamics Special Skills Module
 • STAN (Fetal ST analyzer) training course
 • Basic Theoretical Colposcopy Course
 • 3rd & 4th Degree Perineal Tear Course
 • DFFP (Diploma Family Planning) course
 • ALSO (Advanced Life Support Obstetrics)
 • Basic Obstetric Ultrasound course
 • K-2 (Fetal cardiotocography) course
 • ATLS (Advanced Trauma Life Support)
 • Basic Surgical Skills course
 • Basic Statistics course
 • Making effective medical presentations

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε