Σύνδεση  \/ 

Τα πιθανά αίτια της υπογονιμότητας

ypogonimotita aitia

Όταν μετά από 12 μήνες ενεργού σεξουαλικής επαφής ενός ζευγαριού χωρίς αντισυλληπτικά μέτρα δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως υπογόνιμο.

Ο ορισμός της υπογονιμότητας μπορεί να χωριστεί σε 3 κατηγορίες:

  • Πρωτοπαθής υπογονιμότητα: Αναφέρεται στις γυναίκες που δεν έχουν μείνει ποτέ εγκυες στο παρελθόν.
  • Δευτερογενής υπογονιμότητα: Αναφέρεται στις γυναίκες που είχαν συλλάβει και είχαν γεννήσει για μια φορά στο παρελθόν, αλλα τώρα έχουν δυσκολία να συλλάβουν.
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Γυναίκες που είχαν δύο και παραπάνω διαδοχικές αποβολές μπορεί να διαγνωσθούν ως υπογόνιμες. Η αποβολή εμβρύου δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, δεδομένου ότι το 25% των διαγνωσμένων εγκυμοσύνων μπορεί να καταλήξουν σε αποβολή, ενώ λιγότερο απο 5% των εγκύων γυναικών μπορεί να έχουν δύο διαδοχικές αποβολές, και λιγότερο απο 1% μπορεί να έχουν τρεις ή και παραπάνω διαδοχικές αποβολές.

Είναι απαραίτητη η αναμονή του έτους ώστε να διαγνωσθεί η πιθανότητα της υπογονιμότητας?

Συνήθως αυτό που συνιστούν οι γιατροί στο ζευγάρι, ειδικά αν είναι κάτω των 35 χρόνων και θέλει να τεκνοποιήσει, είναι να προσπαθήσει μέσα σε έναν χρόνο να συλλάβει. Η αναμονή όμως του έτους δεν είναι απαραίτητη.

Πιθανές ενδείξεις υπογονιμότητας στο ζευγάρι

Πολλές φορές υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που προδίδουν κάποιο πιθανό πρόβλημα υπογονιμότητας χωρίς απαραίτητα να περάσει ενα εξάμηνο ή χρόνος, όπως:

Έχετε σταθερό κύκλο περιόδου?

Εάν ο κύκλος της περιόδου σας δεν είναι σταθερός, δηλαδή άλλοτε έρχεται στις 24 μέρες άλλοτε στις 35 ημέρες, ή έρχεται απρόβλεπτα,  είναι μια σημαντική ένδειξη για πρόβλημα στην ωορρηξία σας, και θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Έχετε κατά την περίοδο μεγάλη ή μικρή αιμορραγία με έντονο πόνο?

Η αιμορραγία κατά την περίοδο, υπό φυσιολογικές συνθήκες διαρκεί απο 3 εως 7 μέρες. Όταν όμως, στην περίοδο υπάρχει μεγάλη ή μικρή αιμορραγία με έντονο πόνο, τότε οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Επίσης σε περίπτωση που η αιμορραγία σε κάθε περίοδο είναι διαφορετική σε ποσότητα, χρώμα, διάρκεια, ή έχετε έντονες κράμπες τότε είναι μια πιθανή ένδειξη κάποιου προβλήματος με την ωορρηξία σας που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Είστε άνω των 35 χρόνων?

Εάν είστε άνω των 35 χρονών, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας μετά τους 6 μήνες προσπαθειών για σύλληψη. Είναι δεδομένο ότι η γονιμότητα μετά από αυτή την ηλικία παρουσιάζει μια πτωτική πορεία, και δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε εναν ολόκληρο χρόνο.

Μήπως ο ερωτικός σας σύντροφος έχει δυσκολία εκσπερμάτωσης?

Όταν ο ερωτικός σύντροφος έχει δυσκολία εκσπερμάτωσης, μπορεί να είναι ένα σημάδι για υπογονιμότητα. Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να εξακριβωθεί με κάποια σειρά εξετάσεων, και ειδικότερα με το σπερμοδιάγραμμα. Mε αυτή την ανώδυνη εξέταση ελέγχεται η κινητικότητα και η πόσοτητα του σπέρματος.

Είστε υπέρβαρη ή λιποβαρής?

Τo συνολικό βάρος της γυναίκας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την γονιμότητα. Εάν είστε υπέρβαρη ή πολύ αδύνατη, ή εάν έχετε πειραματιστεί με εξαντλητικές δίαιτες στο παρελθόν, είναι πιθανό η γονιμότητα σας να έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Μήπως είχατε τρείς ή και παραπάνω συνεχόμενες αποβολές?

Η υπογονιμότητα συνήθως αποσχολεί τις γυναίκες που δε μπορούν να συλλάβουν. Όμως στις περιπτώσεις εκείνες, που οι γυναίκες έχουν συλλάβει τρεις διαδοχικές φορές αλλά στη συνέχεια αποβάλλουν είναι σαφές ότι αυτές έχουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Η αποβολή του εμβρύου είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Το 10% με 20% των εξακριβωμένων εγκύων γυναικών αποβάλλουν. Γι αυτό οι γιατροί θεωρούν οτι υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας μετά την τρίτη διαδοχική αποβολή.

Μήπως ο ερωτικός σας σύντροφος πάσχει απο κάποια χρόνια νόσο, όπως σακχαροδιαβήτη, υπέρταση, ή προβλήματα του θυροειδή?

Οι χρόνιες νόσοι, όπως και η φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς ακολουθείται για την αντιμετώπισή τους, ενδέχεται να επηρεάζουν την γονιμότητα. Νόσοι όπως σακχαροδιαβήτης και υποθυρεοειδισμός είναι αιτίες που οδηγούν στην υπογονιμότητα, ενώ η ινσουλίνη, τα αντικαταθλιπτικά, και οι συνθετικές ορμόνες για το θυροειδή, πολλές φορές δημιουργούν διαταραχές στην περίοδο της γυναίκας.

Έχετε εσείς ή ο ερωτικός σας σύντροφος ιστορικό για θεραπεία καρκίνου?

Σε περίπτωση που εσείς ή ο ερωτικός σας σύντροφος έχει υποβληθεί σε αγωγή για τη καταπολέμηση του καρκίνου, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία τότε υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας.

Έχετε εσείς ή ο ερωτικός σας σύντροφος κάποιο αφροδίσιο νόσημα?

Κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας. Λοιμώξεις και φλεγμονές από χλαμύδια ή γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων, καθιστώντας είτε αδύνατη την εγκυμοσύνη είτε έκτοπη. Επειδή τα χλαμύδια και η βλεννόρροια δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα είναι σημαντικό να υποβάλονται οι γυναίκες σε εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μήπως εσείς ή ο ερωτικός σας σύντροφος καπνίζετε ή/και πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ?

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με προβλήματα σύλληψης στις γυναίκες. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας (τοξικότητα του περιβάλλοντος των ωαρίων), όπως και του άνδρα (επίδραση στις παραμέτρους του σπέρματος). Έτσι σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα (Human Fertilisation and Emrbyology Authority, UK) όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, προτείνεται να καταναλώνει το μέγιστο 2-3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα που αντιστοιχούν σε π.χ. 1 μέτριο ποτήρι κρασί για τις γυναίκες και 3-4 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες που αντιστοιχούν σε π.χ. 1 μπουκάλι μπύρας 5% αλκοόλης των 330ml.

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %19 %376 %2015 %08:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(6 votes)
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε