Σύνδεση  \/ 

Τοκετός

Ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που αφορούν τον τοκετό

Πότε ξεκινάει ο τοκετός; Πολλές από εσάς μπορεί να φαντάζεστε ότι εκεί που ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ ή περπατάτε στο δρόμο θα σπάσουν ξαφνικά τα νερά σας, θα πιάσετε την κοιλιά σας και θα φωνάξετε «Γεννάω!». Η αλήθεια είναι όμως ότι τις περισσότερες φορές θα έχετε αρκετή ώρα να καταλάβετε τι γίνεται και να προετοιμαστείτε.

Ψυχοπροφυλακτική καλείται η ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου,  πριν τον τοκετό, από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό,

O Πρόωρος τοκετός ως συμπτώματα έχει συχνές και επαναλαμβανόμενες συσπάσεις μήτρας, συνήθως επώδυνες, που συνοδεύονται από διαστολή του τραχήλου της μήτρας, από την 20η έως την 37η εβδομάδα της κύησης.

Οι πιο συχνές επιπλοκές του φυσιολογικού τοκετού είναι η αργή εξέλιξη (δυστοκία) που την καταλαβαίνει ο γιατρός ή η μαία κατά την εξέταση του τραχήλου.

Η πρόκληση τοκετού είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την τεχνητή έναρξη της διαδικασίας τοκετού. Γίνεται για λόγους που σχετίζονται με τη μητέρα, το έμβρυο ή τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το αίμα που συγκρατείται στον πλακούντα αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι πολύτιμο, καθώς είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα.

Ετοιμάστε τη βαλιτσούλα σας για το νοσοκομείο ή την κλινική, γιατί ποτέ δε ξέρετε πότε θα έρθει η στιγμή που το μωρό σας θα αποφασίσει να γεννηθεί.

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η διαδικασία προοδευτικής λέπτυνσης και διαστολής του τραχήλου και στη συνέχεια καθόδου του εμβρύου μέχρι την έξοδο του από τον κόλπο.

Η περινεοτομή είναι μια τομή που γίνεται από το μαιευτήρα στο άνοιγμα του κόλπου κατά την έξοδο του εμβρύου. Γίνεται πριν από την έξοδο της κεφαλής του εμβρύου όταν το περίνεο έχει λεπτυνθεί ώστε να αυξηθεί η διάμετρος της εξόδου και να διευκολυνθεί ο τοκετός.

H συνεχής αύξηση των ποσοστών καισαρικής τομής στο δυτικό κόσμο έχει εγείρει ερωτήματα τόσο σε σχέση με καθαυτές τις ενδείξεις της καισαρικής

Η αναρροφητική εμβρυουλκία (σικυουλκία – βεντούζα) είναι το τράβηγμα του μωρού με μια βεντούζα που εφαρμόζει σε κατάλληλη θέση στο κεφάλι του.

Η εμβρυουλκία (κουτάλες) είναι η έλξη του κεφαλιού του μωρού με ειδικά εργαλεία που έχουν σχήμα κουταλιού και αγκαλιάζουν το κεφάλι του. Χρησιμοποιείται όταν υπάρχει λόγος για να γίνει πιο γρήγορα ο τοκετός.

Η επισκληρίδιος αναλγησία είναι μια μέθοδος όπου, με μια ένεση που γίνεται χαμηλά στη σπονδυλική στήλη, η επίτοκος σταματάει να αντιλαμβάνεται τον πόνο των συσπάσεων της μήτρας κατά τον τοκετό.

Η καισαρική τομή είναι η επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται έξοδος του εμβρύου από τα κοιλιακά τοιχώματα της μητέρας. Γίνεται  διάνοιξη κατά στρώματα των κοιλιακών τοιχωμάτων της εγκύου..