Σύνδεση  \/ 

Ο Φυσιολογικός Τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η διαδικασία προοδευτικής λέπτυνσης και διαστολής του τραχήλου και στη συνέχεια καθόδου του εμβρύου μέχρι την έξοδο του από τον κόλπο. Ακολουθεί η έξοδος του πλακούντα και η τελική σύσπαση της μήτρας για τον περιορισμό της απώλειας αίματος. Ο τοκετός επιτυγχάνεται μέσω περιοδικών συσπάσεων της μήτρας που λέγονται ωδίνες.

Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού διακρίνονται σε:
-    στάδιο της διαστολής, όπου μέσω περιοδικών συσπάσεων ανοίγει προοδευτικά το τραχηλικό στόμιο
-    στάδιο της εξώθησης, όπου μετά την πλήρη (τελεία) διαστολή του τραχήλου εξέρχεται το κύημα από τον κόλπο με την ενεργητική σύσπαση των κοιλιακών μυών (σπρώξιμο) και τις ωδίνες της επιτόκου
-    στάδιο της υστεροτοκίας. Μετά την έξοδο του εμβρύου ακολουθεί σε λίγα λεπτά η έξοδος του πλακούντα (ύστερο)

Στάσεις φυσιολογικού τοκετού

Οι στάσεις που χρησιμοποιούνται στον φυσιολογικό τοκετό είναι όλες οι θέσεις στις οποίες αισθάνεται άνετα η μητέρα. Συνήθως, η επίτοκος είναι ξαπλωμένη στο μαιευτικό κρεβάτι με τα πόδια τοποθετημένα στους αναβολείς και εξωθεί ενεργητικά όταν αισθάνεται τις συσπάσεις της μήτρας (ωδίνες). Η θέση αυτή προσφέρει ευχέρεια στον έλεγχο της εξόδου του εμβρύου, τη διενέργεια και αποκατάσταση της περινεοτομής και είναι η πιο βολική για τον μαιευτήρα.

Εκτός από την τυπική όμως αυτή θέση, η επίτοκος μπορεί να βρίσκεται σε γονατοαγκωνιαία θέση ακουμπώντας στα γόνατα και τους αγκώνες και να εξωθεί πάλι στις ωδίνες. Επίσης, μπορεί να είναι καθιστή σε βαθύ κάθισμα με ελαφρώς ανοιχτά πόδια. Μάλιστα, η τελευταία αυτή θέση θεωρείται ότι λόγω της επιπλέον πίεσης που ασκείται στα κοιλιακά τοιχώματα βοηθά στην ισχυρότερη εξωθητική ισχύ της επιτόκου.

Χρόνος ανάρρωσης μετά απο φυσιολογικό τοκετό

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από φυσιολογικό τοκετό δεν είναι ίδιος σε όλες τις γυναίκες και εξαρτάται από τις κακώσεις που προκαλούνται κατά την έξοδο του εμβρύου, τη διενέργεια και το μέγεθος της περινεοτομής, τη συνολική απώλεια αίματος, τη δημιουργία αιματώματος και συνολικά τη δυσκολία που αντιμετώπισε κατά τον τοκετό.
Η λεχώνα μετά τον τοκετό παραμένει στην αίθουσα τοκετών για μερικές ώρες για παρακολούθηση όπου μπορεί να είναι περιπατητική και επιτρέπεται η λήψη υγρών. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας όπου είναι περιπατητική και σιτίζεται κανονικά. Οι περισσότερες λεχώνες δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της λοχείας από το πρώτο 24ωρο.

Συχνά τις πρώτες μέρες, οι λεχώνες αισθάνονται ζάλη ειδικά κατά την απότομη έγερση από το κρεβάτι, γεγονός που οφείλεται συνήθως σε ορθοστατικές μεταβολές της πίεσης άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Αν αποκλειστεί η  περίπτωση αναιμίας λόγω μεγάλης απώλειας αίματος κατά τον τοκετό, η βραδεία έγερση και η παρουσία κάποιου συνοδού κατά τις πρώτες μέρες αρκούν και το σύμπτωμα εξαλείφεται συνήθως σε λίγες μέρες.
Η καθημερινή βελτίωση της λεχώνας είναι εντυπωσιακή και κατά την έξοδό της από την κλινική μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες της λοχείας. Η ροή του αίματος από τον κόλπο ελαττώνεται με την πρόοδο των ημερών και σταματάει συνήθως σε δύο εβδομάδες μπορεί όμως να συνεχιστεί και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %21 %681 %2015 %15:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(11 votes)
Κασμάς Σταμάτης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Κλείσε ραντεβού

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Ίου στο Νομό Κυκλάδων. Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γ.Ν. Κιλκίς και στη συνέχεια εργάστηκε και πραγματοποίησε μέρος της εκπαίδευσης του στα νοσοκομεία St. Thomas’s Hospital, Harefield Hospital και Mid Staffordshire General Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στη Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα. Είναι κάτοχος διπλώματος και εκπαιδευτής σε επείγοντα μαιευτικά περιστατικά (ALSO instructor), Επιστημονικός Συνεργάτης  Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Κεραμοπούλου 11, Πλ. Αγίας Σοφίας

Τηλ. 2310 266 786, Κιν. 6972 772 921

Email samkasmas@yahoo.gr

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε