Σύνδεση  \/ 

Πότε πρέπει το παιδί μας να ξεκινήσει να φοράει γυαλιά ηλίου;

Η έκθεση στον ήλιο μέχρι την ηλικία των 18 ετών κυμαίνεται μεταξυ 25 και 50% της συνολικής μας έκθεσης στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι το 73% των ενηλίκων φορά γυαλία ηλίου και μονο το 58% αυτών υποχρεώνει τα παιδιά του να φορέσουν επίσης. Καθώς λοιπόν η αυξημένη έκθεση σε UVακτινοβολία  αλλά και σε HEV (highenergyvisiblelightrays-bluelight) σχετίζονται με την ανάπτυξη καταράκτη, ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς αλλά και άλλων οφθαλμικών παθήσεων, δεν ειναι ΠΟΤΕ νωρίς για ένα παιδί να φορέσει γυαλιά ηλίου.

Τα μάτια των παιδιών είναι πιό ευαίσθητα στις UVκαι HEV ακτινοβολίες από αυτά των ενηλίκων διότι ο παιδικός οφθαλμός είναι λιγότερο ικανός στο φιλτράρισμα των ακτινοβολιών υψηλής ενέργειας. Η ικανότητα αυτή του φακού είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά και συνεπώς η προφύλαξή τους είναι σημαντική.

Αυτό που επίσης πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η έκθεση UVακτινοβολίες  αυξάνεται σε υψόμετρο, σε τροπικά μερη, και σε υψηλά αντανακλαστικό περιβάλλον όπως το χιόνι,  το νερό και η άμμος. Η προστασία σε αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως απαραίτητη.

Τα παιδιά παιρνούν πολυ μεγαλύτερο μέρος της ημερας τους συγκρινόμενοι με τους ενήλικες σε εξωτερικούς χώρους. Για τον λόγο αυτο η χρήση  γυαλιών ηλίου που προστατεύουν 100% απο τις υπεριωδεις (UV) ακτινοβολίες είναι ιδιαιτερα σημαντικά για τους μικρούς μας φίλους. Αφήστε στο παιδί σας την επιλογή των γυαλίων του! Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα να τα φορέσει.

 

Αικατερίνη Μπρόζου, Οφθαλμίατρος

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %09 %563 %2015 %12:%Απρ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 votes)
Αικατερίνη Μπρόζου,Παιδοοφθαλμίατρος

Κλείσε ραντεβού

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύτηκε στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου του Καντονίου της Γευνεύης, Ελβετία. Συνέχισε την εκπαίδευση της εργαζόμενη στο τμήμα Οθφαλμοπαιδιατρικής και Στραβισμολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου του Καντονίου της Γενεύης καιστην Οφθαλμολογική Κλινική, Τμήμα Στραβισμού και Νευροοφθαλμολογίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Luc, Université Catholique de Louvain. Συμμετείχε στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα που διοργανώνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καντονιού της Γενεύης για ειδικευόμενους και ειδικούς οφθαλμιάτρους. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Α.Π.Θ. και του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας του Α.Π.Θ. Διαθέτει πλήρες διδακτικό έργο ώς Λέκτορας Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από το Μάιο του 2004 έως και σήμερα διαθέτει Ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη και από το Φεβρουάριο του 2013 έως και σήμερα διαθέτει Ιδιωτικό ιατρείο στη Γενεύη, Ελβετία

Πρόσφατα από Αικατερίνη Μπρόζου,Παιδοοφθαλμίατρος

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε