Σύνδεση  \/ 

Πότε ενα παιδί είναι χαρισματικό;

73495 φορές

Το να χαρακτηριστεί ένα παιδί χαρισματικό, κάποιες φορές γίνεται παγίδα για το ίδιο και τους γονείς του. Ο χαρακτηρισμός του ‘χαρισματικού’ πολλές φορές είναι επικίνδυνος για παιδιά που είναι απλά πολύ έξυπνα. Κι αυτό γιατί πολλές φορές δημιουργούνται ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες για τις επιδόσεις του παιδιού απο το περιβάλλον του αλλά και από το ίδιο το παιδί που, σε περίπτωση που δε καταφέρει να επιδείξει αντίστοιχα εξαιρετικά αποτελέσματα, του δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπως πλήρη εγκατάλειψη του σχολείου, εθισμό στα ναρκωτικά, ακόμη και αυτοκτονίες. Γι αυτό εάν πιστεύετε οτι το παιδί σας ειναι χαρισματικό θα πρέπει να σας το επιβεβαιώσει κάποιος ειδικός.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ένα χαρισματικό παιδί αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα γνωστικά από ότι αναπτύσσεται σωματικά και συναισθηματικά. Συνεπώς, όσο κι αν μας κάνει υπερήφανους, δε παύει να έχει και δυσκολίες στο χειρισμό του. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα πρέπει όλη του η εκπαίδευση να γίνει με καθοδήγηση απο τους ειδικούς ώστε το παιδί να έχει την σωστή εκπαιδευτική, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη και εξέλιξη.

Σημάδια που δείχνουν οτι το παιδί σας είναι χαρισματικό όταν:

1. Το μωρό σας μιλήσει νωρίς. Συνήθως το λεξιλόγιο των νηπίων γύρω στους 18 με 19 μηνές είναι βασικές λεξούλες όπως ‘μαμά’, ‘μπαμπά’, ή συνθέτει το περισσότερο 2 λεξούλες. Στη περίπτωση όμως του χαρισματικού παιδιού καταφέρνει να δημιουργεί φράσεις των 2 λέξεων ήδη από την ηλικία των 14 μηνών.

2. Το μωρό σας περπατήσει νωρίς. Συνήθως τα νήπια περπατούν γύρω στους 15/19 μήνες. Αν όμως το παιδί σας περπατήσει 8 με 9 μηνών, τότε σίγουρα αυτό είναι ένα σημάδι.

3. Καταφέρνει να συγκεντρωθεί για αρκετή ώρα. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και εξερεύνηση καινούργιων πραγμάτων. Όμως σε πολύ λιγότερο απο 5 λεπτά συνήθως χάνουν το ενδιαφέρον τους για ενα αντικείμενο. Σε αντίθεση με τα χαρισματικά νήπια που μπορεί να απορροφηθούν απο ένα αντικείμενο για πάνω απο μισή ώρα. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλο σε αυτή την ηλικία.

4. Έχει περίπλοκη σκέψη. Ένα νήπιο που φτιάχνει ένα πάζλ 24 κομματίων, ή ένα μωρό 1 ½ έτους που καταφέρνει να διαβάζει απο βιβλίο, είναι σίγουρα σημάδια χαρισματικού παιδιού.

5. Αντιλαμβάνεται νούμερα και έχει συναίσθηση του χρόνου. Μπορεί να δείχνει ενδιαφέρον για την ώρα και το χρόνο πριν την ηλικία των 2 ετών.

6. Προσηλώνεται να ακούσει μουσική. Ένα νήπιο που αποστηθίζει τα λόγια από τραγούδια ή ποιήματα είναι εξαιρετικό και σπάνιο.

7. Θυμάται και περιγράφει γεγονότα που έχουν προηγηθεί. Η μνήμη του είναι δηλαδή πολύ καλή.

8. Έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ.

9. Έχει ζωηρή φαντασία. Μπορεί να έχει ακόμη και έναν ή πολλούς φανταστικούς φίλους.

Τα σημάδια που αναφέρθηκαν είναι απλώς ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση η παραπάνω λίστα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διάγνωσης των δυνατοτήτων του παιδιού σας. Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κάποια απ’ τα σημάδια σε μικρότερη ηλικία και κάποια σε μεγαλύτερη αλλά και πάλι να θεωρηθούν προηγμένοι μαθητές. Μην ξεχνάτε επίσης πως πολλά χαρισματικά παιδιά παρουσιάζουν συγχρόνως και μαθησιακές δυσκολίες. Και δυστυχώς πολλές φορές εστιάζουμε στις δυσκολίες του παιδιού αφήνοντας τη χαρισματική του φύση να περάσει απαρατήρητη.

Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να παρακολουθείτε το παιδί σας για τυχόν σημάδια πρώιμης ανάπτυξης έτσι ώστε να μπορέσετε να του διασφαλίσετε τις κατάλληλες βάσεις για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες τους.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %03 %542 %2015 %12:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(8 votes)
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε