Σύνδεση  \/ 

Πόσο βάρος παίρνει το μωρό που θηλάζει

Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν διαφορετικό ρυθμό πρόσληψης βάρους από τα μωρά που τρέφονται με γάλα αγελάδας.  Αυτό έχουν δείξει οι  καμπύλες ανάπτυξης που σχεδίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2006 και αυτές οι καμπύλες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης των θηλαζόντων βρεφών.

Όταν γίνεται εκτίμηση του βάρους του μωρού πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας του, η όψη, το χρώμα, η ζωηράδα, η συχνότητα των γευμάτων, η συχνότητα που το μωρό κάνει τσίσα και κακά και  η ψυχοκινητική του ανάπτυξη  κατάσταση. Ένα υγιές μωρό έχει σφριγηλό δέρμα, είναι ζωηρό, μπορεί να κοιμάται πολύ αλλά ξυπνάει για να φάει, τρώει τουλάχιστον 6 φορές το 24ωρο, έχει τουλάχιστον 5 βαριές βρεγμένες πάνες την ημέρα, τα ούρα του είναι ανοικτόχρωμα έως διαφανή και μέχρι την ηλικία των 40 ημερών κάνει τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ρευστά και κίτρινα ή πράσινα.  Μετά τις 40 μέρες είναι φυσιολογικό να περάσουν και 10-15 μέρες χωρίς κένωση, φτάνει να κάνει τελικά μεγάλη ποσότητα από ρευστά κακά.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όταν εκτιμούμε το βάρος του μωρού είναι η σωματική διάπλαση των γονέων.  Μια αδύνατη ή κοντή μητέρα ή και πατέρας θα έχουν μικρόσωμο μωρό.

Τέλος είναι σημαντικό να υπάρχει εκτίμηση της τεχνικής του θηλασμού.  Ένα μωρό που δεν παίρνει αρκετό βάρος και οι θηλές της μητέρας πονάνε ή έχουν ραγάδες σίγουρα δεν τρέφεται επαρκώς.

Ενδεικτκός πίνακας πρόσληψης βάρους ένος μωρού που θηλάζει αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και συνεχίζει να θηλάζει με συμπληρωματικές στερεές τροφές μέχρι το έτος:

ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ

0-2 μηνών

700-1000 γρ/μήνα

2-4 μηνών

600-800 γρ/μήνα

4-6 μηνών

300-600   γρ/μήνα

6-12 μηνών

200-400   γρ/μήνα

Ο πίνακας αυτός είναι εντελώς ενδεικτικός.  Το μωρό είναι αυτό που πρέπει πάντα να εκτιμάται από τον παιδίατρο και όχι η ζυγαριά.

Τις καμπύλες ανάπτυξης του ΠΟΥ μπορείτε να τις δείτε και να τις εκτυπώσετε από εδώ : http://www.who.int/childgrowth/en/

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %21 %927 %2015 %21:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(37 votes)
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC,  Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Κλείσε ραντεβού

 

Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα, νομός Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία, στα νοσοκομεία του Λονδίνου Whipps Cross Hospital, King’s College Hospital, St Helier Hospital και Great Ormond Street Hospital for Sick Children, όπου εκπαιδεύτηκε στη νεογνολογία, στην κοινωνική και αναπτυξιακή παδιατρική, στη γενική παιδιατρική, στα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά και στην παιδο-νευρολογία. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και workshops σχετικά με την ψυχολογία του παιδιoύ και του ασθενή. Είναι κάτοχος του διπλώματος APLS (εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στα παιδιά). Συνεργάστηκε με το κέντρο περίθαλψης παιδιών Άγιος Δημήτριος. Είναι μητέρα ενός παιδιού.

Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Οκτώβριο του 2011 είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant).

Τσιμισκή 44,Θεσσαλονίκη

Τηλ. Επικοινωνίας 2310232070, 6974394102

Email lilabibi20@yahoo.com

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε