Σύνδεση  \/ 

Μωρό 0-12

Μετά απο 9 μήνες αναμονής, επιτέλους κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας.
Ο πρώτος χρόνος είναι συναρπαστικός, καθώς οι αλλαγές στη πρόοδο κα την εικόνα του μωρού σας είναι πολύ μεγάλες.
Ενημερωθείτε για τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του. Τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο μωρό σας, τους ρυθμούς της ανάπτυξης του, τι θα πρέπει να προσέξετε, και τι του αρέσει.
Καλό ταξίδι στη μητρότητα!

Μετά απο 9 μήνες αναμονής, επιτέλους κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας. Ίσως να μην είναι ακριβως όπως το φανταζόσασταν. Το μωρό σας διανύει το πρώτο μήνα της ζωούλας του.

11ος μήνας! Η επικοινωνία με το μωρό σας εχει αρχίσει να βελτιώνεται. Καταλαβαίνει απλές λέξεις, και κατανοεί απλές οδηγίες. Μιλάει στη μωρουδιακή γλώσσα, γι αυτό καλό είναι να επαναλαμβάνετε αυτό που λέει σωστά και καθαρά ώστε να μαθαίνει σωστά τις λέξεις.

3ος μήνας! Όσο περνάει ο καιρός το μωρό σας γίνεται πιο ζωηρό. Μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της μέρας μέχρι και 10 ώρες ενώ το βράδυ πιθανόν να κοιμηθεί μέχρι και 6 ώρες συνεχόμενες, εκτός κι αν είστε πραγματικά τυχερές και ο νυχτερινός ύπνος διαρκέσει ακόμη περισσότερο.

6ος μήνας! Η οδοντοφυΐα ξεκίνησε! Στα περισσότερα μωρά τα πρώτα δοντάκια που εμφανίζονται είναι οι κοπτήρες. Δύο μικρά δοντάκια στο κέντρο της κάτω γνάθου θα ενισχύουν απο εδω και πέρα το χαμόγελο του και θα αρχίσει να αλλάζει η φυσιογνωμία του.

4ος μήνας! Αυτό το μήνα το μωρό σας αρχίζει να στριφογυρνάει. Θα το βάζετε μπρούμυτα και εκείνο με ευκολία θα γυρνάει ανάσκελα. Σιγά σιγά θα καταφέρνει μόνο του να φτάσει σε ένα παιχνιδάκι.

7ος μήνας! Το μωρό σας πρέπει ήδη να κάθεται σε ορθή θέση χωρίς ιδιαίτερη στήριξη. Εάν τοποθετήσετε γύρω του παιχνιδάκια θα παρατηρήσετε οτι όχι μόνο θα απλώσει τα χέρια του για να τα πιάσει αλλά θα πέσει και μπρούμυτα για να τα φτάσει.

8ος μήνας! Μέσα σε αυτό το μήνα θα δείτε μεγάλες αλλαγές στο μωρό σας σε ότι αφορά το συντονισμό των ματιών και των χεριών του, τη κινητικότητα του, την αντίληψη του, και τη διατροφή του.

9ος μήνας! Από αυτόν τον μήνα το μωράκι σας αρχίζει να μεταμορφώνεται σε νήπιο. Το κεφαλάκι του αλλάζει σχήμα, τα μαλλιά του έχουν πυκνώσει, και σε κάποια μωρά έχουν κιόλας μακρύνει, έχει ήδη 8 δόντια, ενώ το βλέμμα του είναι πιο ζωηρό.

 

10ος μήνας! Αυτό το μήνα θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μπροστά σας ένα μικρό άνθρωπο με τα δικά του θέλω και ..δε θέλω. Προσπαθήστε να του πάρετε απο τα χέρια το παιχνιδάκι που κρατάει και δείτε τι θα γίνει: το πιθανότερο είναι ότι θα εκνευριστεί και δεν θα σας το δίνει.

12 μήνας! Συγχαρητήρια! Αυτό το μήνα γιορτάζεται τα πρώτα του γεννέθλια. Το πιθανότερο είναι οτι με λίγη βοήθεια απο εσας αρχίζει να περπατάει. Βέβαια το κάθε μωρό έχει την δική του εξελικτική πορεία.

5ος μήνας! Το μωρό σας έχει γίνει ιδιαίτερα ζωηρό και έχει δυναμώσει αρκετά. 'Οταν είναι μπρούμυτα ανασηκώνει το στήθος και μπορεί να στηρίζεται στο στομάχι του και να κουνάει χέρια και πόδια στον αέρα.

Είναι ο 2ος μήνας που  το μωρό θα αρχίσει να μπαίνει σε μια ρουτίνα. Θα ξυπνάει ανά κάποιες ώρες, θα τρώει, θα κάνει τα κακά του, θα μένει ξύπνιο για λίγο και μετά θα ξανακοιμάται.