Σύνδεση  \/ 

Μετά απο 9 μήνες αναμονής, επιτέλους κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας. Το μωρό σας διανύει το πρώτο 1ο μήνα της ζωούλας του. Ίσως να μην είναι ακριβως όπως το φανταζόσασταν. Το πιθανότερο είναι ότι έχει την εικόνα γριούλας με ρυτίδες. Αυτό βέβαια θα βελτιωθεί μέσα στον επόμενο κιόλας μήνα.

Το κεφαλάκι του είναι αναλογικά μεγαλύτερο από το υπόλοιπο σώμα του. Σε περίπτωση που γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό το σχήμα του κεφαλιού του μπορεί να είναι κωνικό, αφού πιέστηκε για να περάσει μέσα απο το γεννετικό σωλήνα. Τα μάτια του και το στήθος του μπορεί να είναι πρησμένα αλλά στις επόμενες εβδομάδες όλα αυτά θα επανέλθουν. Ο λόγος για αυτά τα πρηξίματα είναι η επιρροή των ορμονών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η απώλεια βάρους τις πρώτες 10 μέρες του νεογέννητου είναι συνηθισμένη μιας και ο οργανισμός του μωρού αποβάλλει υγρά της εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί το πρόσωπο του ή το σώμα του να έχει ένα ροζ ή κιτρινωπό χρώμα. Στη δεύτερη περίπτωση το μωρό μπορεί να έχει ίκτερο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια στίγματα στο πρόσωπο ή στο σώμα του νεογέννητου. Αυτά φεύγουν χωρίς καμία αγωγή μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Συχνά τα μωράκια έχουν λόξυγκα επειδή καταπίνουν αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού ή όταν είναι πολύ πεινασμένα και κλαίνε γοερά.  Μην ανησυχείτε τα ίδια δεν ενοχλούνται καθόλου, αν όμως διακρίνετε κάποιον μικρό εκνευρισμό στο μωρό σας ταίστε το λίγο και ο λόξυγκας θα περάσει.

Επίσης συχνά είναι και τα φτερνίσματα επειδή μαζεύονται βλέννες στη μυτούλα του μωρού. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει σε όλα τα μωρά και σίγουρα δεν σημαινει ότι κρύωσαν. Να καθαρίζετε τη μύτη του μωρού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή και πιο συχνά, πριν από τα γεύματα, αν  ρουθουνίζει ή δυσκολεύεται να φάει.

Η όραση του μωρού βελτιώνεται σταδιακά. Αρχικά βλέπει κάποιες σκιές, ενώ μπορεί να διακρίνει αμυδρά το πρόσωπο σας σε μια απόσταση 10-15 εκατοστών. Παίρνετε το λοιπόν αγκαλιά πρόσωπο με πρόσωπο, και μιλάτε του αργά και απαλά. Η φωνή σας του είναι γνώριμη από τη περίοδο που βρισκόταν στη μήτρα. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα η όραση του θα βελτιωθεί αισθητά.

Τι πρέπει να προσέξετε

• Το υπόλοιπο του ομφάλιου λώρου που βρίσκεται στην κοιλιά του μωρού πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα και να στεγνώνει. Αυτό θα «πέσει» μέσα στις πρώτες 10 μέρες της γέννησης του. Και πάλι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δε ματώνει ή μαζεύει υγρό.
• Η θερμοκρασία σώματος του μωρού τον πρώτο μήνα δεν είναι ρυθμισμένη . Οι παλάμες και τα πατουσάκια του συχνά είναι κρύα . Φοράτε του καλτσάκια γιατί το βοηθάει να ισορροπήσει την θερμοκρασία του. Να το ντύνετε ζεστά το χειμώνα και ελαφριά το καλοκαίρι.  Η θερμοκρασία στο σπίτι θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20-24 0C. Ιδιαίτερα το χειμώνα μην υπερθερμαίνετε το δωμάτιο του διότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανατου (SIDS).
• Το μπάνιο του μωρού είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε μια μικρή ειδική μπανιερα που να σας δίνει την δυνατότητα να έχετε τον πλήρη έλεγχο την ώρα που το λούζετε. Στην αρχή, για λόγους ασφαλείας, καλό είναι να συμμετέχει στη διαδικασία του μπάνιου ο σύντροφος σας ή κάποιος από το περιβάλλον σας.
• Μετά το γεύμα του θα πρέπει να το κρατήσετε αγκαλιά με τη κοιλιά του προς τα εσάς και δώστε του λίγο χρόνο για να ρευτεί. Χαϊδεύετε την πλάτη του με κυκλικές κινήσεις ώστε να το βοηθήσετε να βγάλει τον αέρα που δημιουργήθηκε κατά την κατάποση του γάλατος, ειδικά εάν του δίνετε γάλα με μπιμπερό και δεν θηλάζετε.
• Η επιλογή του στρώματος στο κρεβατάκι του πρέπει να είναι προσεκτική. Σημαντικό είναι ότι το στρωματάκι πρέπει να είναι σκληρό, και το μωρό να ξαπλώνει πάνω στη πλάτη του και όχι μπρούμυτα, για να αποφευχθεί το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανατου (SIDS).
Τι του αρέσει
• Το μωράκι σας μετά απο 9 μήνες συμβίωσης μαζί σας θεωρεί ότι είστε ένα. Δεν αντιλαμβάνεται την ατομικότητα του ως ύπαρξη. Ο αποχωρισμός της ασφάλειας που του προσέφερε η μήτρα όλο αυτόν τον καιρό είναι οδυνηρός. Γι αυτό πρέπει να το παίρνετε αγκαλιά. Μη στεναχωριέστε σε αυτή τη φάση δεν το κακομαθαίνετε. Το έχει ανάγκη. Μιλήστε και τραγουδήστε του χαμηλόφωνα. Αυτό το ηρεμεί.
• Οι βόλτες με το καροτσάκι αλλά ιδιαίτερα με τον μάρσιπο όπου στηρίζει το κεφαλάκι του επάνω σας και απολαμβάνει τη σωματική επαφή μαζί σας.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %26 %654 %2015 %14:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(23 votes)
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC,  Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Κλείσε ραντεβού

 

Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στη Βεργίνα, νομός Ημαθίας. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στην Μ.Βρετανία, στα νοσοκομεία του Λονδίνου Whipps Cross Hospital, King’s College Hospital, St Helier Hospital και Great Ormond Street Hospital for Sick Children, όπου εκπαιδεύτηκε στη νεογνολογία, στην κοινωνική και αναπτυξιακή παδιατρική, στη γενική παιδιατρική, στα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά και στην παιδο-νευρολογία. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και workshops σχετικά με την ψυχολογία του παιδιoύ και του ασθενή. Είναι κάτοχος του διπλώματος APLS (εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής στα παιδιά). Συνεργάστηκε με το κέντρο περίθαλψης παιδιών Άγιος Δημήτριος. Είναι μητέρα ενός παιδιού.

Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Οκτώβριο του 2011 είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant).

Τσιμισκή 44,Θεσσαλονίκη

Τηλ. Επικοινωνίας 2310232070, 6974394102

Email lilabibi20@yahoo.com

Περισσότερα στην κατηγορία 2ος Μήνας »
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε