Σύνδεση  \/ 

goneis elikoptera
Οι γονείς ελικόπτερα είναι εκείνοι οι μανιώδεις προστατευτικοί  μπαμπάδες και μαμάδες που «αιωρούνται» γύρω από τα παιδιά τους.

Όταν οι γονείς προσπαθούν να βγάλουν όλα τα εμπόδια από το δρόμο των παιδιών τους δημιουργούν ανήμπορους εφήβους και ενήλικες που πάντα αναζητούν μια μαμά να ορμήσει να τους σώσει.

Είστε γονέας ελικόπτερο; Δείτε μερικά από τα εμφανή σημάδια

1. Παραχαϊδεύετε και επαινείτε συνεχώς τα παιδιά σας.  Ενώ τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση, μπορεί να υπερβάλετε επαινώντας τα, όταν για παράδειγμα νιώθετε μια ακατανίκητη, ασυνείδητη επιθυμία να επαινέσετε και επιβραβεύσετε πάντα το παιδί σας. 

2. Κάνετε εσείς τα περισσότερα για το παιδί σας. Τα βοηθάτε χωρίς να σας ζητηθεί. Θα σου απλώσω εγώ την μαρμελάδα στο ψωμί, για να μην λερωθείς, να μην κοπείς , να μην κουραστείς.... Με το να είστε συνεχώς εξυπηρετικοί στα παιδιά σας, τα εμποδίζετε να γίνουν αυτόνομα.

Η συνεχής βοήθεια στα παιδιά δεν τους αφήνει την ευκαιρία να πειραματιστούν και κάνουν τα παιδιά να γίνονται εύθραυστα.

3. Προσπαθείτε να προλάβετε όλα τα λάθη. Φανταστείτε αυτό: τα παιδιά σας να παίζουν στις κούνιες και ένα άλλο παιδί έρχεται και προσπαθεί να το σπρώξει έξω από το δρόμο. Αισθάνεστε έτοιμοι να παρέμβετε;

Φράσεις όπως:"Ο γιος σας είναι αγενής και  σπρώχνει το μωρό μου!" σας θυμίζουν κάτι;     

"Αν ένα παιδί έχει ένα πρόβλημα με έναν φίλο καλό θα ήταν να  να το ακούσετε  και ίσως να του προτείνετε κάποιες προτάσεις, αλλά δεν είναι ανάγκη να παρασυρθείτε από τα συναισθήματά σας  και να μαλώσετε το άλλο παιδί ή να στραφείτε άμεσα      στους άλλους γονείς.  Πολλές φορές τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα χωρίς την        επέμβαση των ενηλίκων.

4. Παραμελείτε την σχέση σας με τον σύντροφό σας.

“Πόσος καιρός πέρασε από τότε που φύγατε για να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο οι δυο σας;”

 Καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά , όταν όπου κι αν πάτε υπάρχει κι ένα παιδί μαζί σας.  Οι οικογένειες που επικεντρώνονται στα παιδιά δεν φτιάχνουν ούτε  σωστούς γονείς, ούτε σωστά παιδιά.                           

5. Γίνεστε ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας.

Πολύ συχνά οι γονείς  δεν ξέρουν τι να κάνουν με την δική τους ζωή. Όταν μια μητέρα κάθεται σπίτι και περιμένει να έρθουν  το παιδί της και οι φίλοι του , ώστε να κάνουν παρέα, το μήνυμα που στέλνει είναι: “Δεν έχω φίλους, φοβάμαι  να κάνω ενήλικες φίλους. Φοβάμαι να πω ακόμα και το πρόβλημά μου. Δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω στη ζωή μου...”.

“Τα παιδιά είναι σαν μικρά μόρια αέρα που τρυπώνουν και γεμίζουν οποιοδήποτε κενό συναντήσουν. Αν η ζωή σας είναι κενή, εκείνα αυτομάτως θα τρέξουν να γεμίσουν το κενό, όσο εσείς κι αν διαμαρτύρεστε.”

6. Προσφέρετε πολλές υλικές ανταμοιβές.

Πολύ συχνά μπορεί να αισθάνεστε ενοχή για το έργο σας ως γονείς και να    

προσπαθείτε να επανορθώσετε τα λάθη σας σε έναν τομέα με τον να είστε πολύ     

υποχωρητικοί σε έναν άλλο. Μαλώνετε με την γυναίκα σας; Είστε χωρισμένοι; Περνάτε πολλές ώρες στην δουλειά σας;  Προσφέρετε όμως στα παιδιά σας πολλές υλικές ανταμοιβές και νομίζετε ότι έτσι τα αποζημιώνετε κατά ένα μέρος για την στενοχώρια που νιώθουν, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. “Απλώς συσσωρεύεται  στεναχώρια πάνω στη στεναχώρια, διογκώνοντας τα προβλήματα,         όπως ο τόκος σ ένα τραπεζικό λογαριασμό”..

7. Εξωθείτε το παιδί σας σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μπορείτε να πιέσετε τα παιδιά μέχρι να καταρρεύσουν, και στη συνέχεια να τα  πιέσετε ακόμη περισσότερο, αλλά το μόνο πράγμα που θα πετύχετε είναι δυστυχισμένοι έφηβοι που ίσως να έχουν μία μέτρια επιτυχία στις σταδιοδρομίες τους αν σταθούν τυχεροί.

Αν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά, δεν έχει κοινωνική ζωή και χαμηλή ικανότητα να αναπτύσσει κοινωνικές σχέσεις, δεν έχει χρόνο για να περνάει με την οικογένειά του, είναι συναισθηματικά μουδιασμένο, τότε είναι καιρός για αλλαγή.

8. Περιμένετε από το παιδί σας να εκπληρώσει τα δικά σας όνειρα.

Ως γονείς δίνετε τα πάντα στα παιδιά σας προκειμένου να πετύχουν το στόχο. Συχνά τρέφεστε με αυτό. Υπερηφανεύεστε από τις επιτυχίες των παιδιών σας και ταπεινώνεστε από τις αποτυχίες τους.  Δεν “ζείτε” για να ζήσουν μια άνετη και ξέγνοιαστη ζωή τα παιδιά σας.  Θυσιάζεστε για τα παιδιά σας αλλά η ίδια η θυσία είναι η τροφή σας. Η επιτυχία των παιδιών σας  δικαιώνει , σας ανακουφίζει.

9. Δίνετε διαταγές στα παιδιά σας και όχι ξεκάθαρους κανόνες που τους προσφέρουν δομή.

Τα παιδιά αποκτούν εσωτερική δομή και πειθαρχία αφού πρώτα δοκιμάσουν την εξωτερική δομή.

Αντί να είστε οι ιδιοκτήτες των παιδιών, είναι καλύτερα να είστε οι φύλακες τους οι προστάτες και οι οδηγοί τους. Μια καλή καθοδήγηση περιλαμβάνει, αγάπη, φροντίδα, στοργή, αρχές και όρια. Όχι όμως διαταγές, κριτική και αυταρχισμό. Ένας καλός αρχηγός εμπνέει τους άλλους να τον ακολουθήσουν.

10.Είστε ανταγωνιστικοί με τους άλλους γονείς.

“Δεν είναι δυνατόν οι συμμαθητές σου να έχουν πάρει καλύτερο βαθμό στη Φυσική!”

Το να συγκρίνετε τα παιδιά σας και να μπαίνετε σ’ ένα συνεχή ανταγωνισμό με τους άλλους γονείς μπορεί να τους κάνει κακό και να τους δώσει την εντύπωση ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από εκείνο.  Και να θυμάστε ότι και τα εξαιρετικά ταλέντα κάνουν λάθη.

Για να μπορέσει όμως κανείς να βοηθήσει πραγματικά τα παιδί του πρώτα πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του , να βάλει σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να ανακαλύψει τα «θέλω» του και τα δεν «θέλω» του  και να προσπαθήσει να βάλει σε τάξη όλο αυτό το χάος που έχει μέσα του και γύρω του.

Δεν μπορώ να βοηθήσω κανέναν αν δεν βοηθήσω πρώτα τον εαυτό μου. Μεγαλώνουμε τον άλλον, μεγαλώνοντας τον εαυτό μας. 

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %29 %146 %2015 %02:%Σεπ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφοι)
Αιμιλία Αξιωτίδου,Ψυχοπαιδαγωγός – Οικογενειακή-Συστημική Σύμβουλος

Κλείσε ραντεβού

H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Οικογενειακή-Συστημική Σύμβουλος. Eργάζεται ιδιωτικά δουλεύοντας με άτομα, οικογένειες , ζευγάρια, παιδιά, εφήβους, ομάδες, και συνεργάζεται με σχολεία και άλλους φορείς.
Η κ. Αξιωτίδου συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο Παχυσαρκίας- Μεταβολισμού της Α ́ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, το μοναδικό ελληνικό εγκεκριμένο κέντρο από το European Association for the Study of Obesity από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως και σήμερα. Η συνεργασία με την Αξιωτίδου ξεκίνησε ούσα απόφοιτη του Università degli Studi di Perugia, Facoltà di Magistero, idirizzo Psicosociopedagogico ,καθώς επίσης και από την ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ , και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έχει εξειδικευθεί: ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling (EAC) και έγριτο μέλος την Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ).
Επίσης έχει μετεκπαιδευτεί στο πρόγραμμα “ Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές προσεγγίσεις της βρεφονηπιακής και εφηβικής ηλικίας “ της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (SY.ME. PE.) και την Ελληνική Εταιρία για την Ψυχική Υγεία Βρεφών (μέλος W.A.I.M.H.).
Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο μοντέλο Emotional Focus Therapy (EFT) by Sue Johnson (ICEEFT).
Παρακολουθεί πλήθος επιμορφώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διοργανώνει διάφορα Workshops.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ραντεβού

Περισσότερα στην κατηγορία « Η Πύλη της Ευτυχίας Jazz & Τσιτσάνης »
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε