Σύνδεση  \/ 

Κολπίτιδα και Συμπτώματα

Σημεία και συμπτώματα

• Ασυνήθιστη κολπική έκριση.
• Φαγούρα και ερεθισμός στην περιοχή του κόλπου.
• Πόνος κατά τη συνουσία
• Πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου σας που προκαλείται συνήθως απο λοίμωξη. Η λοίμωξη του κόλπου σας μπορεί να έχει μεταδοθεί σεξουαλικά, αν και οι πιο πολλές κολπίτιδες δεν είναι αποτέλεσμα σεξουλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (STD). Ρωτήστε το γιατρό σας αν ο σεξουαλικός σας σύντροφος πρέπει να κάνει και αυτός θεραπεία.
Οι πιο πολλές κολπίτιδες είναι συνηθισμένες και θεραπεύσιμες, αλλά όσες προκαλούνται απο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να είναι πιο σοβαρές. Είναι δυνατό να έχετε λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα.

Συνηθισμένοι Τύποι.

Οι τρεις κοινές αιτίες κολπίτιδας είναι οι τριχομονάδες , οι μύκητες (μονιλίαση), και οι βακτηριδιακές κολπίτιδες.

Τριχομονάδες.
Αυτός ο τύπος λοίμωξης προκαλείται απο παράσιτα. Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα ή να παρουσιάσετε δύσοσμες, κιτρινοπράσινες και καμιά φορά αφρώδεις κολπικές εκκρίσεις. Τις περισσότερες φορές οι τριχομονάδες μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Μύκητες
Το κύριο σύμπτωμα των προσβολών από μύκητες είναι η φαγούρα στην περιοχή του κόλπου, αλλά μπορεί να έχετε εκκρίσεις που μοιάζουν με γιαούρτι. Είναι πιθανότερο να μολυνθείτε απο μύκητες, αν είστε έγκυος ή αν παίρνετε αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή φάρμακα ή αντισυλληπτικά χάπια.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Αυτός ο τύπος κολπίτιδας μπορεί να προέλθει απο πολλά βακτήρια και είναι πολύ συνηθισμένος. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οι γκριζωπές εκκρίσεις με οσμή ψαριού.

Διάγνωση
Ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό και θα εξετάσει την πύελο. Μπορεί να πάρει δείγμα των εκκρίσεων, για να αναγνωρίσει τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Η κολπίτιδα είναι συνηθισμένη και επειδή έχει την τάση να υποτροπιάζει είναι ενοχλητική.

Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται απο τον τύπο κολπίτιδας που έχετε. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν συνήθως τις τριχομονάδες με κολπική ή απο το στόμα μετρονιδαζόλη (Flagyl) και τις μυκητιάσεις με αντιμυκητιασικές κρέμες, υπόθετα ή χάπια (Daktarin). Για τη βακτηριακή κολπίτιδα ο γιατρός μπορεί να σας δώσει χάπια μετρονιδαζόλης (Flagyl) ή κλινδαμυκίνης (Dalacin).

Κολπικός Πόνος

Ο πόνος που συμβαίνει κατά τη σεξουαλική επαφή λέγεται δυσπαρεύνια και μια συχνή αιτία είναι η ατροφική κολπίτιδα. Τα συμπτώματα είναι το κολπικό άλγος ή επίμονος ή υποτοπιάζων πόνος κατά τη συνουσία. Καμιά φορά ο κόλπος σας μπορεί απλά να έχει ερεθιστεί απο ένα γυναικείο σπρέι υγιεινής ή μια αντισυλληπτική κρέμα ή ένα ζελέ.
Σπάνια η δυσπαρεύνια μπορεί να προκληθεί απο προβλήματα της κύστεως, όπως κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα. Αν η συνουσία προκαλλεί βαθιά εσωτερικά πόνο, μπορέι να έχετε ενδομητρίωση ή κάποια άλλη διαταραχή του τραχήλου,των σαλπίγγων, των ωοθηκών ή του εδάφους της πυέλου.
Εαν θηλάζετε ή αν έχετε περάσει στην εμμηνόπαυση, το ενδοθήλιο του κόλπου σας μπορεί να έχει λεπτύνει, επείδη παράγονται λιγότερα οιστρογόνα. Μερικές γυναίκες έχουν ένα πρόβλημα που λέγεται κολπισμός – ακούσιες συσπάσεις των μυών στην είσοδο του κόλπου.
Για να καθορίσει την αιτία του κολπικού σας πόνου ο γιατρός σας, είναι πιθανό να κάνει κολπική εξέταση και μπορεί να συστήσει εξέτασεις απεικόνισης. Η θεραπεία εξερτάται απο την αιτία που σας προκαλεί πόνο.

 

Πηγή: Οικογενειακός Οδηγός Υγείας Mayo Clinic,Εκδόσεις www.axiotelis.gr

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %21 %463 %2015 %10:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(50 votes)
Περισσότερα στην κατηγορία « Ινομυώματα Κυστίτιδα - Ουρολοίμωξη »
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε