Σύνδεση  \/ 

Ανάλυση σπέρματος με FISH και ανδρική υπογονιμότητα

Αναλυση σπερματος υπογονιμοτηταH αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στον άνδρα εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση κυρίως λόγω της ετερογένειας των παραμέτρων που εμπλέκονται σε αυτήν. Μορφολογικά, λειτουργικά, βιοχημικά και άλλα κριτήρια διαμορφώνουν ένα περίπλοκο πάζλ, το οποίο φαίνεται να συμπληρώνουν και γενετικοί παράγοντες. 
Η ικανότητα του σπέρματος για γονιμοποίηση εξαρτάται από τη μορφολογία, την κινητικότητα αλλά και τη δυνατότητα των σπερματοζωαρίων, να εκτελέσουν τις απαραίτητες λειτουργίες για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Είναι όμως ξεκάθαρο πια ότι μια επιτυχημένη και βιώσιμη κύηση, συσχετίζεται άμεσα τόσο με τη μεταφορά άθραυστου γενετικού υλικού από το σπερματοζωάριο στο ωάριο όσο και με το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που φέρουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων στο δείγμα του συζύγου.
Είναι συχνό φαινόμενο κάποια σπερματοζωάρια στο δείγμα σπέρματος ενός άνδρα να φέρουν αριθμητικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δηλαδή σπερματοζωάρια με περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα (ανευπλοειδία). Κυτταρογενετικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η συχνότητα των σπερματοζωαρίων με  ανευπλοειδία στο σπέρμα ενός άντρα μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα κύησης, ενώ σε περιπτώσεις όπου υπάρχει επιβάρυνση είναι δυνατό να οδηγήσουν σε διακοπή της εμβρυικής ανάπτυξης και σε αποβολή πρώτου τριμήνου.
Τα δεδομένα αυτά επέβαλαν την ανάπτυξη τεχνικών με φθορίζων υβριδιμό in situ (Fluorescent  in situ hybridization- FISH), για τον έλεγχο των ανευπλοειδιών στο σπέρμα. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται μικρά φθορίζοντα κομμάτια DNA «ανιχνευτών» οι οποίοι αναγνωρίζουν και συνδέονται με το χρωμόσωμα στο όποιο αντιστοιχούν. Η αριθμητική καταμέτρηση των σημάτων φθορισμού επιβεβαιώνει τον αριθμό των χρωμοσωμάτων. Άνδρες με διαπιστωμένη γονιμότητα παρουσιάζουν ένα ποσοστό ανευπλοειδίας της τάξεως του 2-4% στο σπέρμα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις υπογονιμότητας τα ποσοστά αυτά μπορεί να ξεπεράσουν το 27%!
Με την τεχνική της FISH  είναι δυνατή η διάγνωση  ανευπλοειδιών στο σπέρμα, προσθέτοντας πολύτιμες πληροφορίες στην διαμόρφωση της εκτίμησης για την πατρική συμβολή στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι είναι δυνατό να ωφεληθούν ζευγάρια με ιστορικό:
• υπογονιμότητας αγνώστου αιτιολογίας ,ακόμη και όταν οι παράμετροι σπέρματος (αριθμός, κινητικότητα και μορφολογία)  είναι φυσιολογικές,
• πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής, αλλά και
• καθ’ έξιν αποβολών
Τα νέα δεδομένα από τον χώρο της κυτταρογενετικής έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ  με πολύτιμες πληροφορίες για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί. Η ανάλυση του σπέρματος με FISH μπορεί να βοηθήσει στην παραπέρα διερεύνηση των «άγνωστων» παραμέτρων της ανδρικής υπογονιμότητας.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %17 %836 %2015 %19:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(18 votes)
Χατζηπαρασίδου Αλεξία, Κλινικός Εμβρυολόγος

Κλείσε ραντεβού

Κλινικός Εμβρυολόγος BSc, MSc
Διευθύντρια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryolab

Η κα Χατζηπαρασίδου Αλεξία είναι κλινικός εμβρυολόγος με εμπειρία που ξεπερνά τους 25.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κύρια: στην εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων κρυόψυξης ωαρίων και εμβρύων στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας και αζωοσπερμίας καθώς και στην ανάπτυξη μεθόδων συγκαλλιέργειας με ομόλογα κύτταρα ενδομητρίου.

[1992] Απόφοιτος Βιολογικού Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
[1993-1995] Εκπαίδευση στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δ` Μαιευτικής-Γυναικολογικής Πανεπιστημιακής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
[1995-2002] Υπεύθυνη εργαστηρίου ιδιωτικής μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη.
[1996] Οργάνωση εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Λάρισα.
[1997] Σχεδιασμός και οργάνωση εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Θεσσαλονίκη
[2002-2004] Συνεργασία με μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του εξωτερικού.
[2004] Συνεργασία με την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του πανεπιστημιακού τμήματος Θεσσαλίας.
[2004-2006] Μεταπτυχιακή διατριβή (MSC) στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας από όπου αποφοίτησε με διάκριση.
[2004 έως σήμερα] ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια της πρότυπης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής embryolab
[2007] Συνεργασία με μονάδα εξωσωματικής της Ιταλίας στην κρυοσυντήρηση ωαρίων
[2008] Συνεργασία με μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Τόκιο (Ιαπωνίας) σε νέες τεχνικές κρυοσυντήρησης εμβρύων και ωαρίων.
[2008] Συνεργασία με πανεπιστημιακή μονάδα του Μόντρεαλ σε νέες τεχνικές in-vitro ωρίμανσης ωαρίων
[2009] Συνεργασία με μονάδα της Γερμανίας σε θέματα συντήρησης γυναικείας γονιμότητας
Έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει μελέτες και άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά που αφορούν ολόκληρο το φάσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έχει δίπλωμα διεθνούς αναγνώρισης στην ειδικότητα της κλινικής εμβρυολογίας από την ESHRE.

Μέλος της παγκόσμιας ένωσης κλινικών εμβρυολόγων (alpha) από το 1998
Μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας ανθρώπινης αναπαραγωγής (ESHRE) από το 2002.
Μέλος της αμερικάνικης κοινότητας αναπαραγωγής (ASRM) από το 2005.
Μέλος της παγκόσμιας ένωσης κρυοβιολογίας από το 2008
Μέλος της ελληνικής ανδρολογικής εταιρείας από 2005.
Μέλος της πανελλήνιας ένωσης βιολόγων από το 2000
Mέλος της πανελλήνιας ένωσης κλινικών εμβρυολόγων από το 1999.

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε