Σύνδεση  \/ 

Πότε μπορώ να μείνω έγκυος;

Για να γονιμοποιηθεί το ωάριο, πρέπει να έρθετε σε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που εκτείνεται από 72 ώρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία μέχρι περίπου 24 ώρες μετά από αυτή. Ο λόγος γι’αυτό είναι ότι μετά από την ωοθυλακιορρηξία, τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιζήσουν μέχρι και για 72 ώρες, αλλά ένα ωάριο επιζεί λιγότερο από 24 ώρες. Εκτός αν, φυσικά, υποστεί γονιμοποίηση εν τω μεταξύ.

Εάν έρθετε σε σεξουαλική επαφή κοντά στη φάση της ωοθυλακιορρηξίας θα αυξήσετε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος. Στα γόνιμα  ζευγάρια, υπάρχει 25% πιθανότητα  εγκυμοσύνης σε κάθε κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 75%-85% των γυναικών που έρχονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς να χρησιμοποιήσουν  αντισύλληψη θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα έτος. Μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος με το να εξοικειωθείτε με τις κυκλικές ορμονικές και φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα σας κάθε μήνα εντοπίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γόνιμή σας φάση.

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %21 %338 %2015 %07:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(8 votes)
Δρ. Δημήτριος Δόβας

Κλείσε ραντεβού

Δημήτριος Δόβας MD, DFFP
Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ο Δημήτρης Δόβας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία για τέσσερα χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε πανεπιστημιακές και μη κλινικές, ασχολούμενος εκτός των άλλων με κυήσεις υψηλού κινδύνου, ενδοσκοπική χειρουργική, υπογονιμότητα και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της γυναικείας ακράτειας ούρων.

Απέκτησε το δίπλωμα οικογενειακού προγραμματισμού του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Λονδίνου. Συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και μαιών, παραδίδοντας κλινικά και από έδρας μαθήματα. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στη Μαιευτική-Γυναικολογία στη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 2004. Έκτοτε ασκεί το επάγγελμα του Μαιευτήρα Γυναικολόγου στη Θεσσαλονίκη, με κύριο τομέα ενδιαφέροντος του την υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Είναι μέλος της Ευρωπαικής και Αμερικάνικης Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και συμμετείχε ως ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Από τον Ιανουάριο του 2010 είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής NewLife, στη Θεσσαλονίκη.

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε