Σύνδεση  \/ 

Πολυκυστικές Ωοθήκες

 

Πολυκυστικές Οωθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι η πιο συνηθισμένη ορμονική διαταραχή των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις Η.Π.Α. προσβάλλοντας κατ’ εκτίμηση το 4 – 12%  των γυναικών. Οι περισσότερες γυναίκες με PCOS δεν αποκτούτν ποτέ φυσιολογικό ρυθμό εμμήνου ρήσεως και τελικά σταματά εντελώς η περιόδός τους.
Σε μερικές δεν έρχεται ποτέ η έμμηνος ρύση. Οι περίοδοι γενικά έρχονται χωρίς πόνους και οι γυναίκες με την πάθηση αυτή έχουν σπάνια ωορρηξία.
Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών το σώμα της γυναίκας εκκρίνει πολλές ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα) που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική τριχοφυϊα προσώπου και σώματος. Οι γυναίκες με την πάθηση αυτή μπορεί επίσης να είναι υπέρβαρες.
Η κατάσταση ονομάζεται έτσι απο την εμφάνιση των ωοθηκών σε μερικές γυναίκες που πάσχουτν απο τη νόσο. Οι ωοθήκες είναι μεγάλες και με πολλές διάσπαρτες κύστες. Οι κύστες αυτές είναι ωοθηλάκια γεμάτα υγρό που περιέχουν ανώριμα ωάρια. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, αλλά συνήθως θεραπεύεται.
Οι γιατροί δε γνωρίζουν τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά οι έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση με την ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγει το πάγκρεας, η οπόια διευκολύνει τη μεταφορά του ζαχάρου στα κύτταρα. Συνήθως η κατάσταση διαρκεί εφ’όρου ζωής και απαιτεί στενή παρακολούθηση και έλεγχο για την πρόληψη καρκίνου του ενδομητρίου.

Σημεία και συμπτώματα

• Απρόβλεπτη διάρκεια κύκλου ή έλλειψη εμμήνου ρήσεως.
• Στειρότητα.
• Ασυνήθηστα έντονη τριχοφυϊα στο πρόσωπο και στο σώμα.
• Αυξημένο ζάχαρο αίματος.


Διάγνωση

 Στη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει τη διόγκωση και των δύο ωοθηκών. Οι αναλύσεις αίματος μπορεί να αποκαλύψουν τυπική αναλογία ορμονών σε παθολογικές ποσότητες. Ο γιατρός σας θα ζητήσει υπερηχογράφημα, για να ελέγξει το πάχος του ενδομητρίου σας ή μια βιοψία ενδομητρίου κατά την οποία αφαιρείται ένα δείγμα ιστού για εργαστηριακή μελέτη και ανίχνευση προκαρκινικών καταστάσεων.

Πόσο σοβαρό είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου και αυξημένα λιπίδια στο αίμα. Επειδή διακόπτεται ο αναπαραγωγικός κύκλος και η μήτρα εκτίθεται συνεχώς στη δράση των οιστρογόνων (λόγω έλλειψης ωορρηξίας), οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο κίνδυνο παθολογικής αιμορραγίας και καρκίνου της μήτρας. 

Θεραπεία

Οι υπέρβαρες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν πιο βαριά σημεία και συμπτώματα. Η απώλεια βάρους μπορεί να περιορίσει τα επίπεδο ινσουλίνης και ανδρογόνων. Αν δε θέλετε να μείνετε έγκυος, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει αντισυλληπτικά χάπια ή προγεστερόνη μακράς διάρκειας δράσης, όπως μεδρο-  ξυπρογεστερόνη, για να αναστείλει την ωορρηξία και να εμποδίσει την ανάπτυξη πιθανών προκαρκινικών μεταβολών στο ενδομήτριό σας. Μπορεί να προσθέσει ένα φάρμακο, όπως τη σπειρονολακτόνη (Aldactone) για να αντιμετωπίσει τηn επίδραση των υπερβολικών ανδρογόνων.
Οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση της μετφορμίνης (Glucophage), ένα φάρμακο που χορηγείται απο το στόμα για το διαβήτη τύπου 2 (που προηγουμένως λεγόταν μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων) για τη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η μετφορμίνη εμποδίζει την παραγωγή και απελευθέρωση γλυκόζης απο το ήπαρ και έτσι χρειάζεται λιγότερη ινσουλίνη για τη μεταφορά του ζάχαρου του αίματος στα κύτταρα.
Αν θέλετε να κάνετε παιδί, μπορεί να σας χορηγήσουν ένα φάρμακο γονιμότητας, για να προκληθεί ωορρηξία. Περίπου οι μισές απο τις γυναίκες που παίρνουν φάρμακα γονιμότητας μένου έγκυες. Αν παρα τα φάρμακα δε συλλάβετε, σε σπάνιες περιπτώσεις  μπορεί να γίνει μια επέμβαση στα τοιχώματα της οωθήκης σας που μπορεί να βελτιώει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Πηγή: Οικογενειακός Οδηγός Υγείας Mayo Clinic,Εκδόσεις www.axiotelis.gr

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %18 %988 %2015 %22:%Ιαν
Βαθμολογήστε το άρθρο
(2 votes)
Περισσότερα στην κατηγορία « Πολύποδες Ατροφική κολπίτιδα »
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε