Σύνδεση  \/ 

Κολπίτιδα και αντιμετώπιση

Τι είναι η Κολπίτιδα;

Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από ένα ή περισσότερα μικρόβια. Εξαίρεση αποτελεί η ατροφική κολπίτιδα που εμφανίζεται σε μεγάλες ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση και οφείλεται στην ατροφία του κόλπου από τη διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες.

Πως προκαλείται η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα προκαλείται όταν ένα μικρόβιο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στον κόλπο. Ο κόλπος σε μια υγιή γυναίκα περιέχει πλήθος  μικροβίων τα οποία συνιστούν τη χλωρίδα του. Από τα σημαντικότερα μικρόβια της χλωρίδας του κόλπου είναι οι γαλακτοβάκιλλοι οι οποίοι μετατρέποντας το γλυκογόνο –μια ουσία που υπάρχει μέσα στα κύτταρα- σε γαλακτικό οξυ προκαλλούν ελάττωση του Ph του κόλπου και αύξηση της οξύτητας καθιστώντας έτσι τον κόλπο ακατάλληλο για εγκατάσταση νέων μικροβίων. Μεταβολές στην ισορροπία του κόλπου μπορούν να οδηγήσουν σε ελάττωση του αριθμού των ‘καλών’ μικροβίων και αντικατάστασή τους από άλλα παθογόνα.

Αίτια κολπίτιδας

Η εκδήλωση της κολπίτιδας προϋποθέτει την είσοδο του μικροβίου και την ανάπτυξή του στον κόλπο. Τις περισσότερες φορές τα μικρόβια προέρχονται από την περιοχή του πρωκτού ή μεταδίδονται μέσω επαφής. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κολπίτιδας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στη γεννητική χώρα όπως συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ενοχοποιούνται επίσης τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα που εμποδίζουν τον αερισμό της περιοχής. Επίσης, η παρουσία γλυκόζης στον κόλπο όπως συμβαίνει στο σακχαρώδη και στον διαβήτη κύησης αποτελεί άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν είναι η ανοσοκαταστολή, η πλημμελής υγιεινή της περιοχής ,  η ύπαρξη πολλών ερωτικών συντρόφων ενώ συχνότατο αίτιο αποτελεί η λήψη αντιβιοτικών που καταστρέφουν τη χλωρίδα του κόλπου.

Συμπτώματα της κοπλίτιδας

Πολλές φορές  η ανεύρεση παθογόνων μικροβίων σε τυχαίο μικροβιολογικό έλεγχο ή στα πλαίσια τεστ Παπ δεν συνοδεύεται από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Συχνότερα όμως, η κολπίτιδα εκδηλώνεται με εμφάνιση κνησμού στη γεννητική περιοχή, άλγους, ερυθρότητας, δύσοσμων εκκρίσεων και δυσουρίας.

Διάγνωση και θεραπεία της κολπίτιδας

Η διάγνωση της κολπίτιδας  οριστικοποιείται με την καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος όπου απομονώνεται ο παθογόνος μικροοργανισμός και μπορεί να διενεργηθεί και αντιβιόγραμμα.  Κάποιες κολπίτιδες έχουν χαρακτηριστική κλινική εικόνα γεγονός που διευκολύνει τη διαφορική τους διάγνωση.  Για παράδειγμα, στη μυκητιασική κολπίτιδα συνήθως υπάρχει έκκριμα σαν τυρί ενώ στην τριχομοναδική  δύσοσμη έκκριση και ο τράχηλος έχει όψη δίκης φράουλα με πολλαπλά ερυθρά στίγματα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλου αντιμικροβιακού σκευάσματος, χρήση βαμβακερών εσωρούχων και άνετων ενδυμάτων, επιμελή υγιεινή της περιοχής και χρήση πρε και προβιοτικών κατά τη λήψη αντιβιοτικών. Μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής καλό είναι να επιβεβαιώνεται η αντιμετώπιση της κολπίτιδας με επαναληπτική καλλιέργεια κολπικού υλικού.

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %04 %525 %2015 %11:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(5 votes)
Κασμάς Σταμάτης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Κλείσε ραντεβού

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Ίου στο Νομό Κυκλάδων. Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γ.Ν. Κιλκίς και στη συνέχεια εργάστηκε και πραγματοποίησε μέρος της εκπαίδευσης του στα νοσοκομεία St. Thomas’s Hospital, Harefield Hospital και Mid Staffordshire General Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στη Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα. Είναι κάτοχος διπλώματος και εκπαιδευτής σε επείγοντα μαιευτικά περιστατικά (ALSO instructor), Επιστημονικός Συνεργάτης  Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Κεραμοπούλου 11, Πλ. Αγίας Σοφίας

Τηλ. 2310 266 786, Κιν. 6972 772 921

Email samkasmas@yahoo.gr

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε