Σύνδεση  \/ 

Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

 

Η διατροφή έρχεται να προστεθεί και αυτή στο πλήθος των παραγόντων που ευθύνονται για τα προβλήματα γονιμότητας. Η κακής ποιότητας διατροφή δείχνει να μειώνει τη γονιμότητα και να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος του άντρα . Η ανεπαρκής διατροφή που οδηγεί σε έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε  μείωση της γονιμότητας τόσο των γυναικών όσο και των αντρών.

Διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην γονιμότητα των γυναικών είναι οι εξής:

Υποθρεψία και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20).

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι δυο καταστάσεις που χρειάζονται περίσσεια ενέργειας από το σώμα (λίπος στις λιπαποθήκες του σώματος). Όταν οι λιπαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με πολύ χαμηλή κατανάλωση τροφής (συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες), σε γυναίκες που χάνουν βάρος λόγω κάποιας ασθένειας, σε γυναίκες με Νευρογενή Ανορεξία ή Βουλιμία αλλά και σε γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά και δεν τρέφονται σωστά.

Το υπερβολικό βάρος.

 Το αυξημένο βάρος  (Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 και ιδιαίτερα >30 ) έχει δειχτεί ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τεκνοποίηση. Το αυξημένο βάρος συχνά ευνοεί την εμφάνιση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών καθώς και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών.

Η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους, έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα. Ο ρόλος του υπερβάλλοντος ή πολύ χαμηλού βάρους είναι τέτοιος, ώστε συνιστάται η επαναφορά του βάρους σε υγιή επίπεδα να γίνεται πριν ή και παράλληλα με την αναζήτηση θεραπείας γονιμότητας.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πιθανώς να μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση ενός σωστού μοντέλου διατροφής βοηθά στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

 

Πηγή: diatrofin.gr

Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 votes)
Βιργινία Παπαεμμανουήλ, Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Κλείσε ραντεβού

Η Βιργινία Παπαεμμανουήλ, αποφοίτησε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
Η συστηματική επιστημονική επιμόρφωση σε θέματα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής, αποτελεί συνεχή επαγγελματικό της στόχο.

Στα πλαίσια εμπλουτισμού γνώσης και ενδυνάμωσης της επιστημονικής κατάρτισης, πραγματοποίησε εκπαίδευση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης επάνω σε:
διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με δυσθρεψία.
(πρωτεινο-ενεργειακή δυσθρεψία και παχυσαρκία).
διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με αναιμία, υπέρταση και νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος,
διατροφική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο και οργανικές ανεπάρκειες. (αναπνευστική ανεπάρκεια, δυσλειτουργία του ανώτερου πεπτικού σωλήνα),
διατροφική αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή, νεφρική, ηπατική, παγκρεατική ανεπάρκεια και μεταβολικό stress.
καθώς και πλήθος άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Από 2003 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει πλήθος εγχώριων και διεθνών συνεδρίων διατροφής, κλινικής διαιτολογίας, παχυσαρκίας και τροφίμων.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία πραγματοποιεί την έναρξη της το 2008, όπου εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ευ ζην» στη EUROMEDICA ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τη ρύθμιση και τα μοντέλα μεταβολής του σωματικού βάρους σε ψυχιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα.

Την ίδια χρονιά, ξεκινάει την συνεργασία της με γυναικολογικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης όπου ασχολείται πλέον εξειδικευμένα με την παρακολούθηση και την κατάρτιση διατροφολογίων εγκύων που έχουν φυσιολογική εξέλιξη εγκυμοσύνης αλλά και αυτών που πάσχουν από διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πλήθος άλλων παθήσεων.

Το 2009 ξεκινάει συνεργασία με τη Χ.Ε.Ν. Καλαμαριάς και Πανοράματος όπου παρουσιάζει θέματα διατροφής σε σειρά ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών συνεδρίων.

Το 2010 ενσωματώνεται και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του περιοδικού «Λόγω… διατροφής» και των διαδικτυακών ιστιοτόπων, logodiatrofis.gr και care24.gr. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, (Μακεδονία, Κέρδος, Ελεύθερος τύπος,City Press ,Forma κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάζεται επίσης με γνωστό γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης, ως υπεύθυνη διαιτολογικού τμήματος, όπου σχεδιάζει διαιτολόγια αθλητών και αθλούμενων .

Το 2010, ιδρύει τη δική της διαιτολογική μονάδα την οποία ονομάζει “ Κέντρο Διατροφικής Ισορροπίας ΔΙΑΤΡΟΦΗΝ”, όπου είναι Ιδιοκτήτρια και Επιστημονική Διευθύντρια.

Είναι συνεργάτης του κέντρου παχυσαρκίας της EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκης όπου εφαρμόζεται πλήθος βαριατρικών επεμβάσεων όπου παρακολουθεί και υποστηρίζει διατροφικά παχύσαρκους ασθενείς πριν και μετά, της βαριατρικής επέμβασης.

Η συνεχής συνεργασία της με γυναικολογικά ιατρεία και η παρακολούθηση μεγάλου αριθμού εγκύων οδήγησαν στην εξειδίκευση της στον τομέα της Διατροφής Εγκυμοσύνης. Ακολούθησε ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διαιτολογίων για τη διάρκεια θηλασμού ,για περιπτώσεις υπογονιμότητας και άλλες γυναικολογικές παθήσεις 

Το 2013 εισάγεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Φροντίδα στο Διαβήτη" στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Θεσσαλονίκης με στόχο την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδίκευσης στην Θεραπευτική Εκπαίδευση του Διαβήτη.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ραντεβού

Περισσότερα στην κατηγορία « Συμβούλες για τη διατροφή της εγκύου
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε