Σύνδεση  \/ 

Τα 6 βήματα στην Εξωσωματική γονιμοποιήση

    exosomatiki gonimopoiisiΗ μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια σύνθετη διαδικασία η οποία αποτελείται από σημαντικά στάδια.  Κάθε  στάδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το επόμενο που ακολουθεί. 

Πρώτο Βήμα- Ο προκαταρκτικός έλεγχος
Ο προκαταρκτικός έλεγχος αφορά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, κατά το οποίο λίγο πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται μια σειρά εξετάσεων τόσο στην γυναίκα όσο και στον σύντροφό της προκειμένου να εκτιμηθούν συγκεκριμένοι παράμετροι, οι οποίοι θα επιτρέψουν τον καλύτερο σχεδιασμό της διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Οι κυριότερες εξετάσεις, είναι ορμονικός έλεγχος, κολπικός υπέρηχος, δοκιμασία τραχήλου, εξέταση και καλλιέργεια σπέρματος, εξέταση για τα λοιμώδη νοσήματα.
Στο στάδιο αυτό τα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα και πρόκειται να ακολουθήσουν την διαδικασία της εξωσωματικής με δωρεά  σπέρματος ή ωαρίου θα πρέπει να προετοιμάσουν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα και να υπογράψουν τις σχετικές φόρμες συναινέσεις, όπως αυτό απαιτείται από τον Ελληνικό Νόμο.

Δεύτερο Βήμα -  Διέγερση ωοθηκών
Το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες, ανάλογα από το θεραπευτικό σχήμα που θα επιλεγεί για την κάθε γυναίκα. Στην διάρκεια της θεραπείας η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί την μονάδα 4 με 5 φορές . Στις επισκέψεις  γίνεται ορμονικός και υπερηχογραφικός έλεγχος για να εκτιμηθεί η ανταπόκρισή της στην φαρμακευτική αγωγή. Οι επισκέψεις αυτές είναι σύντομες και συνήθως μπορούν να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα μιας εργαζόμενης γυναίκας. Στόχος, στο στάδιο αυτό είναι η ανάπτυξη αρκετών ωοθυλακίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανός αριθμός ωαρίων, ο οποίος θα δώσει στο ζευγάρι την δυνατότητα να μπει στο επόμενο στάδιο με καλές προϋποθέσεις. Ένας αριθμός ωοθυλακίων 5-7 θεωρείτε ικανοποιητικός.

Τρίτο Βήμα- Λήψη Ωαρίων
Κατά το στάδιο της ωοληψίας, η γυναίκα προσέρχεται στην μονάδα σε συγκεκριμένη ώρα, νηστική. Κατά την ωοληψία χορηγείται ήπια νάρκωση (μέθη) και λαμβάνονται κολπικά με υπερηχογραφική καθοδήγηση τα ωάρια.
Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά. Την ίδια ημέρα ο σύζυγος πρέπει να δώσει σπέρμα για να γίνει η γονιμοποίηση των ωαρίων. Το ζευγάρι μετά από 2 περίπου ώρες είναι έτοιμο να φύγει.

Τεταρτο Βήμα – Η δημιουργία των εμβρύων και η αξιολόγησή τους

Την επόμενη μέρα από την ωοληψία διαπιστώνεται ο αριθμός των γονιμοποιημένων ωαρίων. Περίπου το 70% των ώριμων ωαρίων που μπαίνουν σε διαδικασία γονιμοποίησης αναμένεται να γονιμοποιηθούν. Στην συνέχεια τα γονιμοποιημένα ωάρια μπαίνουν σε μια διαδικασία παρακολούθησης και  μελέτης η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2-4 εικοσιτετράωρα. Στο διάστημα αυτό ελέγχονται και αξιολογούνται καθημερινά τα έμβρυα.

Πέμπτο Βήμα- Εμβρυομεταφορά

Στο στάδιο αυτό το ζευγάρι προσέρχεται στην μονάδα όπου αρχικά ενημερώνεται από τον εμβρυολόγο για την πορεία και την ποιότητα των εμβρύων τους και για το πόσα τελικά έμβρυα καλής ποιότητας έχουν στην διάθεσή τους (οι πληροφορίες αυτές συνοδεύονται και με φωτογραφίες των εμβρύων τους.) Στην συνέχεια μαζί με τον γυναικολόγο της μονάδας το ζευγάρι συναποφασίζει για το πόσα έμβρυα θα μπούνε στην μήτρα της γυναίκας, με το δεδομένο πάντα ότι για γυναίκες μέχρι 40 ετών ο αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 έμβρυα.  Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τα έμβρυα που τελικά επιλέγονται για εμβρυομεταφορά υπάρχουν και πλεονάζοντα έμβρυα. Όταν αυτά είναι καλής ποιότητας τότε το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει την συντήρησή τους με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης. Τα νέα πρωτόκολλά κρυόψυξης που εφαρμόζονται εξασφαλίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επιβίωσης μετά την απόψυξη και πολύ καλά ποσοστά εγκυμοσύνης, γεγονός που διευκολύνει τα ζευγάρια μια και τους εξασφαλίζει επανάληψη προσπάθειας χωρίς την ανάγκη να επαναληφθεί η  διαδικασία  διέγερσης των ωοθηκών και της ωοληψίας.

Έκτο στάδιο- Περιμένοντας το αποτέλεσμα

Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 12 με 14 ημέρες και ολοκληρώνεται με το τεστ εγκυμοσύνης (εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης). Στο διάστημα αυτό η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και στους προηγούμενους ρυθμούς ζωής της μια και αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αντίθετα, η ενασχόλησή της με καθημερινά θέματα ρουτίνας, συνήθως βοηθά μιας και αυτό το στάδιο της αναμονής του αποτελέσματος είναι αυτό που προκαλεί το περισσότερο άγχος στη γυναίκα. 

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %14 %750 %2015 %17:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(16 votes)
Χατζηπαρασίδου Αλεξία, Κλινικός Εμβρυολόγος

Κλείσε ραντεβού

Κλινικός Εμβρυολόγος BSc, MSc
Διευθύντρια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryolab

Η κα Χατζηπαρασίδου Αλεξία είναι κλινικός εμβρυολόγος με εμπειρία που ξεπερνά τους 25.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κύρια: στην εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων κρυόψυξης ωαρίων και εμβρύων στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας και αζωοσπερμίας καθώς και στην ανάπτυξη μεθόδων συγκαλλιέργειας με ομόλογα κύτταρα ενδομητρίου.

[1992] Απόφοιτος Βιολογικού Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
[1993-1995] Εκπαίδευση στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δ` Μαιευτικής-Γυναικολογικής Πανεπιστημιακής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
[1995-2002] Υπεύθυνη εργαστηρίου ιδιωτικής μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη.
[1996] Οργάνωση εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Λάρισα.
[1997] Σχεδιασμός και οργάνωση εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Θεσσαλονίκη
[2002-2004] Συνεργασία με μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του εξωτερικού.
[2004] Συνεργασία με την μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του πανεπιστημιακού τμήματος Θεσσαλίας.
[2004-2006] Μεταπτυχιακή διατριβή (MSC) στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας από όπου αποφοίτησε με διάκριση.
[2004 έως σήμερα] ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια της πρότυπης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής embryolab
[2007] Συνεργασία με μονάδα εξωσωματικής της Ιταλίας στην κρυοσυντήρηση ωαρίων
[2008] Συνεργασία με μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Τόκιο (Ιαπωνίας) σε νέες τεχνικές κρυοσυντήρησης εμβρύων και ωαρίων.
[2008] Συνεργασία με πανεπιστημιακή μονάδα του Μόντρεαλ σε νέες τεχνικές in-vitro ωρίμανσης ωαρίων
[2009] Συνεργασία με μονάδα της Γερμανίας σε θέματα συντήρησης γυναικείας γονιμότητας
Έχει δημοσιεύσει και παρουσιάσει μελέτες και άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά που αφορούν ολόκληρο το φάσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έχει δίπλωμα διεθνούς αναγνώρισης στην ειδικότητα της κλινικής εμβρυολογίας από την ESHRE.

Μέλος της παγκόσμιας ένωσης κλινικών εμβρυολόγων (alpha) από το 1998
Μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας ανθρώπινης αναπαραγωγής (ESHRE) από το 2002.
Μέλος της αμερικάνικης κοινότητας αναπαραγωγής (ASRM) από το 2005.
Μέλος της παγκόσμιας ένωσης κρυοβιολογίας από το 2008
Μέλος της ελληνικής ανδρολογικής εταιρείας από 2005.
Μέλος της πανελλήνιας ένωσης βιολόγων από το 2000
Mέλος της πανελλήνιας ένωσης κλινικών εμβρυολόγων από το 1999.

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε