Σύνδεση  \/ 

Θηλώματα και εγκυμοσύνη

thilomataΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τα θηλώματα συχνά πρωτοεμφανίζονται ή πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της. Εντοπίζονται πιο συχνά στην  πλάγια  τραχηλική χώρα (λαιμός) ,στις μασχάλες και κάτω από το στήθος. Τόσο η αύξηση του σωματικού βάρους, όσο και ορμονικοί παράγοντες πιθανώς παίζουν ρόλο σε αυτό. Άλλη αιτία ίσως αποτελεί η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την διάρκεια της κύησης. Είναι συχνή επίσης η αύξηση του μεγέθους των θηλωμάτων που προϋπάρχουν πριν την κύηση κατά την εγκυμοσύνη για τους ίδιους λόγους. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τις εγκύους. Καλό είναι μετά τον τοκετό να γίνεται θεραπεία των θηλωμάτων. Στην περίπτωση που εμφανίζονται θηλώματα στην περιοχή του στήθους κοντά στην θηλή η θεραπεία με laser μπορεί να γίνει αμέσως μετά τον τοκετό ώστε να είναι μπορεί να ακολουθήσει θηλασμός με ασφάλεια. Πολλές φορές παρατηρείται αυτόματη υποστροφή (υποχώρηση) των θηλωμάτων μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί προγραμματίζουμε την αφαίρεσή τους κατά προτίμηση με laser.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

Τα  θηλώματα  είναι καλοήθεις προσεκβολές του δέρματος. Στην καθομιλουμένη αποκαλούνται και  «κρεατοελιές» ,αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις «ελιές» του δέρματος (δερματικούς σπίλους).  Είναι μικρά, στρογγυλά, με άμισχα ή με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Η επιφάνειά τους είναι λεία ή μυρμηκιώδης (σαν κουνουπίδι). Τα θηλώματα έχουν  συνήθως το χρώμα του δέρματος αλλά μπορεί όμως να είναι καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα καφέ.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Θηλώματα πρακτικά έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και στα δύο φύλα μετά την ηλικία των 25-30 ετών με το 60% των ανθρώπων περίπου να τα εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαφορετικό στον κάθε άνθρωπο, κάποια άτομα κολλάνε ευκολότερα από κάποια άλλα. Ο χρόνος επώασης μεταξύ της δερματικής επαφής και της εμφάνισης του θηλώματος μπορεί να είναι μέχρι τρείς μήνες. Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV (Human Papilloma Virus), τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα. Παρόλα αυτά, τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά. Δεν μεταδίδονται δηλαδή εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα θηλώματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή ενοχλήσεις. Εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές (στο πρόσωπο και κυρίως στα βλέφαρα, στο λαιμό, τις μασχάλες, μηροβουβωνικές πτυχές, κάτω από το στήθος κα) και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV εξαιτίας της αυξημένης τριβής δέρμα με δέρμα.  Συχνά όμως καθώς αυτά μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορούν να προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις. Ενοχλήσεις εμφανίζονται και σε περίπτωση συστροφής του μίσχου τους οπότε δημιουργείται φλεγμονή η οποία προκαλεί ευαισθησία. Κάποιοι ασθενείς με θηλώματα αναφέρουν κνησμό στην περιοχή και αίσθημα καύσου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνθήκες έντονης εφίδρωσης. Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς. Το ξύσιμο ή τρίψιμο (πχ συνεχής ερεθισμός από εσώρουχα-στηθόδεσμο) μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων με οίδημα και πόνο.

Κάποιες φορές τα θηλώματα παίρνουν πολύ μεγάλο μέγεθος και σχηματίζουν τους ακροχόρδονες ή  κρεμάμενη τέρμινθο.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν πρακτικά σε όλους.  Υπάρχουν όμως κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες και ευνοείται η εμφάνισή τους σε ορισμένες ομάδες ατόμων.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Έχει παρατηρηθεί ότι θηλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πιθανώς λόγω εντονότερης εφίδρωσης και δημιουργίας πτυχών (οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη τριβή δέρμα με δέρμα) στο δέρμα που ευνοούν την ανάπτυξη των ιών ανθρωπίνου θηλώματος. Στις περιπτώσεις αυτές, η απώλεια σωματικού βάρους μειώνει και την εμφάνιση νέων θηλωμάτων.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Θηλώματα συχνά εμφανίζονται σε διαβητικούς. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς ο κίνδυνος φλεγμονής των θηλωμάτων είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το τραύμα ευνοεί την εξάπλωση των θηλωμάτων. Ακόμα και ο ήπιος τραυματισμός όπως  το τρίψιμο με σφουγγάρι κατά το μπάνιο, καθώς και με πετσέτες πολλαπλασιάζει τα θηλώματα. Το ίδιο ισχύει για τις αλυσίδες στο λαιμό οι οποίες με την τριβή επιτείνουν το πρόβλημα των θηλωμάτων της τραχηλικής χώρας.  Πολύ περισσότερο, το ξύρισμα της περιοχής που πάσχει από θηλώματα ευνοεί την μετάδοση του ιού, καθώς το ξυράφι  μεταφέρει τον ιό σε νέες περιοχές όπου ενοφθαλμίζεται (εισέρχεται στο δέρμα).

ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα θηλώματα οφείλονται στην ίδια ομάδα ιών που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα. Επομένως θήλωμα και μυρμηγκιά ή κονδύλωμα συχνά συνυπάρχουν σε πολλούς ασθενείς.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχει  κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση θηλωμάτων, καθώς είναι πάθηση η οποία οφείλεται σε ιό του δέρματος. Παρ όλα αυτά φαίνεται ότι όταν ένα άτομο πάσχει από θηλώματα και άλλα άτομα στην οικογένειά του πιθανώς τα εμφανίζουν.

Θηλώματα - Πρόληψη

Τα πιο κάτω μέτρα προλαμβάνουν την εμφάνιση θηλωμάτων

• Όχι τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες μετά το μπάνιο, αν υπάρχουν θηλώματα

• Αποφυγή χρήσης αλυσίδων και κολιέ στον λαιμό αν υπάρχουν θηλώματα στην περιοχή της τραχηλικής χώρας

• Αποφεύγουμε να πειράζουμε τα θηλώματα με τα χέρια μας

• Αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή που πάσχει από θηλώματα

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σε υγιείς περιοχές του σώματος ξυραφάκια και νυχοκόπτες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με θηλώματα

• Μείωση σωματικού βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας.

• Άμεση καταστροφή και αφαίρεση θηλωμάτων με laser μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

• Ο εμβολιασμός κατά των HPV ιών με το πολυδύναμο εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θηλωμάτων, καθώς προστατεύει από τους HPV 6,11,16,18.

Θηλώματα - Αφαίρεση

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος, περιορίζονται πάντα στο δέρμα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξαλλαγής σε καρκίνο αν τραυματιστούν ή αφαιρεθουν. Η αφαίρεση των θηλωμάτων γίνεται κυρίως για λόγους αισθητικούς.

Αφαίρεση θηλωμάτων με laser CO2

Η αφαίρεση θηλωμάτων με laser είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία θηλωμάτων που οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών. Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ακριβής και στοχευμένη. Η δέσμη του laser κατευθύνεται με ακρίβεια χιλιοστού στην βλάβη και την καταστρέφει  χωρίς να αφήνει ουλές στο δέρμα. Επίσης το γύρω υγιές δέρμα παραμένει ανέπαφο. Η χρήση του CO2 laser είναι ανώδυνη (προηγείται τοπική αναισθησία με ενέσιμη ξυλοκαίνη) , αναίμακτη και αμέσως μετά την αφαίρεση θηλωμάτων με laser επιστρέφει κανείς αμέσως στις δραστηριότητές του. 

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %28 %707 %2015 %15:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(2 votes)
Κωνσταντίνος Καλοκασίδης, Δερματολόγος

Κλείσε ραντεβού

Ο κ. Καλοκασίδης Κωνσταντίνος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του οργάνωσε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και συμμετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα «ενίσχυση κέντρων υγείας με φοιτητές ιατρικής» κατά την πενταετία 1996 έως 2000 και παρείχε στα πλαίσια του προγράμματος καλοκαιρινή άμισθη εθελοντική εργασία σε Κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως υπεύθυνος πρώτων βοηθειών στην ποδοσφαιρική ομάδα του νομού Θεσσαλονίκης «Ε.Π.Σ.Μ»

Το 2009 ορκίστηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ  έχοντας ολοκληρώσει την διατριβή του στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. ,όπου υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης από το έτος 2006-2011, συμβάλλοντας επικουρικά στη διδασκαλία φροντιστηριακών μαθημάτων Φαρμακολογίας στους φοιτητές.

Συμπλήρωσε χρόνο ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του 424 Γ.Σ.Ν.Ε ,ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Δερματολογικής Κλινικής του 424 Γ.Σ.Ν.Ε

Συμπλήρωσε χρόνο ειδικότητας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Κρατική Κλινική του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Α.Π.Θ από το 2009 έως σήμερα

Από το 2010 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης (reference) και εκπαιδευτής για την Αμερικανική εταιρεία ιατρικών laser LightAge για τον χώρο της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής.

Από το 2014 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτής για την εταιρεία Abalase και συμμετέχει σε workshop επιμόρφωσης ιατρών που διοργανώνει η εταιρεία.

Έχει συμμετέχει σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια με ερευνητικές εργασίες και στρογγυλές τράπεζες, ενώ έχει συμμετέχει ως εκπαιδευτής και σε workshop και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια της «Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής»

Εχει δημοσιεύσει 9 ιατρικές ερευνητικές εργασίες σε διεθνή Ιατρικά Περιοδικά στο χώρο της δερματολογίας, ενώ έχει συμμετέχει και στην συγγραφή 2 κεφαλαίων σε ιατρικά συγγράμματα στο χώρο της παιδιατρικής και της κλινικής διατροφικής

Διατηρεί ιατρείο στην Θεσσαλονική (Τσιμισκή 88) και υποκαταστήματα στο Βαθύ Σάμου (Καναρη 17-21) και στην Κατερίνη (Κίτρους 30) 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Θεραπεία Ραγάδων Θεραπεία Ουλών Ακμής Καθαρισμός Προσώπου Λιποδιάλυση – Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας Μαύροι Κύκλοι Μη χειρουργικό Lifting με Νήματα SmartLipo: Laser λιπαναρρόφηση και λιπογλυπτική Botox – Υπεριδρωσία Botox - Αντιγήρανση Θεραπεία Μελάσματος Υαλουρονικό Μεσοθεραπεία Vampire Facelift – Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Αφαίρεση Tattoo με Laser Υαλουρονικό Χείλη Ενέσιμο Lifting Fractional Laser CO2 (Θεραπεία ουλών / δυσχρωμιών / Αντιγήρανση) Ενέσιμη Μεσοθεραπεία Λιποδιάλυση Αποτρίχωση με Laser Χημικό Peeling Δερμοαπόξεση Υαλουρονικό Εμφύτευμα ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Θεραπεία Ουλών Ακμής Ουλές και Χηλοειδή Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών Θεραπεία της Ψωρίασης Θεραπεία Ονυχομυκητιάσεων με Laser Έλεγχος Σπίλων – Δερματοσκόπηση Αλωπεκία (Τριχόπτωση) Ακμή Θεραπεία Μελαχρωματικών Βλαβών ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Θηλώματα – Θεραπεία με Χειρουργικό Laser CO2 Ουλές και Χηλοειδή Μυρμηγκιές – Θεραπεία με Χειρουργικό Laser CO2 Ροδόχρους Νόσος - Θεραπεία με Laser Αφαίρεση Σπίλων Μη Χειρουργικό Lifting με Νήματα Χειρουργικό Laser CO2

ΕΥ CLUB STIRIXIS YGEIA Ι.Ο.Π.Υ.Υ. ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ραντεβού

  • Διεύθυνση
    Τσιμισκή 88
  • Πόλη
    Θεσσαλονίκη
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε