Σύνδεση  \/ 

egkymosini trixoptosi loxeiaΤα τριχοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής (“ρίζες” των τριχών) είναι ευαίσθητα στις αλλαγές των επιπέδων των ορμονών του φύλου (οιστρογόνα και η τεστοστερόνη).
Η αύξηση των ανδρογόνων (και ιδιάιτερα της τεστοστερόνης) προκαλεί την πτώση των τριχών (ιδιαίτερα στα άτομα τα οποία εχουν την κληρονομική προδιάθεση για ανδρογεννητική αλωπεκία) ενώ τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων οφελούν την εικόνα του τριχωτού της κεφαλής καθώς ένας αυξημένος αριθμός τριχοθυλακίων παραμένει στην αναγενή φάση “ανάπτυξης” και δεν αποπίπτουν. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα αυξάνονται θεαματικά.
Όμως, μετά τον τοκετό τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν απότομα (επιστρέφουν στα φυσιολογικά επιπεδα) και για αυτό το λόγο συνήθως προκαλείται η αυξημένη τριχόπτωση. Μεγάλος αριθμός τριχοθυλακιών εισέρχεται στην τελογενή φάση και αποπίπτει, δηλαδή θα πέσουν όλες οι τρίχες που βρισκόταν σε παρατεταμένη φάση ανάπτυξης λόγω υψηλών οιστρογόνων.
Ενώ, δηλαδή, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες χάνουμε 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα, μετά τον τοκετό η απώλεια αυτή διπλασιάζεται (ή και πολλαπλασιάζεται). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται τελογενής επιλόχεια τριχόπτωση (Telogen effluvium post-partum) και παρατηρείται 1 έως 5 μήνες μετά τον τοκετό. Ειναι ιδιαίτερα συχνή καθώς παρατηρείται στο 40-50% των γυναικών και είναι ευτυχώς παροδική. Αν συμπίπτει χρονικά και με εποχιακή τριχόπτωση τοτε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Επίσης το πρόβλημα είναι εντονότερο αν η γυναίκα ακολουθεί υποθερμιδική δίαιτα για γρήγορη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης
Oι νέες μητέρες που θηλάζουν αναρωτιούνται αν η απώλεια οφείλεται στον θηλασμό. Ο θηλασμός όμως είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί αιτία της τριχόπτωσης.
Θα πρέπει όμως να διερευνήσουμε και τα παθολογικά αίτια τριχόπτωσης. Αρχικά, θα πρέπει να γίνει μια γενική εξέταση αίματος για να ελεγξουμε τον αιματοκρίτη, τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης καθώς και του φυλλικού οξέος. Αν εντοπιστούν ελλείψεις και διορθωθούν θα παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην τριχόπτωση
Έπισης, θα πρέπει να γίνει διερέυνηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα καθώς ο υπερθυρεοειδισμός αλλά και ο υποθυρεοειδισμός προκαλούν αυξημένη τριχόπτωση.
Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η γυροειδής αλωπεκία (γνωστή και ως “τριχοφάγος” το οποίο είναι τελείως λάθος ώς όρος γιατί δέν υπάρχει τίποτα το οποίο να τρώει την τρίχα) η οποία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στην αρχή της εγκυμοσύνης και να συνεχιστεί μετά τον τοκετό. Η γυροειδής αλωπεκία είναι αυτοάνοση πάθηση, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και τους επιτίθεται. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυροειδής αλωπεκία συνήθως αναστέλλεται γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση καταστολής ώστε να μην επιτεθεί στο έμβρυο που αναπτύσσεται. Η γυροειδής αλωπεκία ώς αυτοάνοσο νόσημα μπορεί αν προκαλείται απο το αυξημένο σωματικό και ψυχικό στρες που προκαλεί η εγκυμοσύνη και η μετέπειτα περίοδος της λοχείας όπου συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές τόσο στο σώμα (αλλαγή εικόνας εαυτού) ,όσο και στον τρόπο ζωής της γυναίκας (άγχος προσαρμογής σε αυξημένες απαιτήσεις, έλλειψη υπνου-σωματική κόπωση). Η κλινική εικόνα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι στρογγυλές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής χωρίς καθόλου τρίχες, οι οποίες μπορεί να συνενώνονται και να σχηματίζουν μεγαλύτερες πλάκες με ακανόνιστο σχήμα. Στη γυροειδή αλωπεκία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Η κληρονομικότητα είναι ο σημαντικότερος επιβαρυντικός παράγοντας για αυτή την πάθηση.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αλωπεκίας θα πρέπει να ξεκινά άμεσα, πριν χαθεί μεγάλο ποσοστό των τριχών. Επειδή η θεραπεία που συστήνεται γίνεται με φαρμακευτικές ουσίες, ο δερματολόγος πρέπει να προτείνει αγωγή η οποία να είναι συμβατή με τον θηλασμό. Αφού ολοκληρωθεί ο θηλασμός μπορούμε να ακολουθήσουμε πιο ολοκληρωμένη θεραπεία.

Τελευταία τροποποίηση την: %AM, %29 %514 %2016 %11:%Φεβ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 votes)
Κωνσταντίνος Καλοκασίδης, Δερματολόγος

Κλείσε ραντεβού

Ο κ. Καλοκασίδης Κωνσταντίνος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του οργάνωσε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και συμμετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα «ενίσχυση κέντρων υγείας με φοιτητές ιατρικής» κατά την πενταετία 1996 έως 2000 και παρείχε στα πλαίσια του προγράμματος καλοκαιρινή άμισθη εθελοντική εργασία σε Κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως υπεύθυνος πρώτων βοηθειών στην ποδοσφαιρική ομάδα του νομού Θεσσαλονίκης «Ε.Π.Σ.Μ»

Το 2009 ορκίστηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ  έχοντας ολοκληρώσει την διατριβή του στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. ,όπου υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης από το έτος 2006-2011, συμβάλλοντας επικουρικά στη διδασκαλία φροντιστηριακών μαθημάτων Φαρμακολογίας στους φοιτητές.

Συμπλήρωσε χρόνο ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική του 424 Γ.Σ.Ν.Ε ,ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Δερματολογικής Κλινικής του 424 Γ.Σ.Ν.Ε

Συμπλήρωσε χρόνο ειδικότητας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Κρατική Κλινική του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Α.Π.Θ από το 2009 έως σήμερα

Από το 2010 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης (reference) και εκπαιδευτής για την Αμερικανική εταιρεία ιατρικών laser LightAge για τον χώρο της Ευρώπης-Μέσης Ανατολής.

Από το 2014 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης και εκπαιδευτής για την εταιρεία Abalase και συμμετέχει σε workshop επιμόρφωσης ιατρών που διοργανώνει η εταιρεία.

Έχει συμμετέχει σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια με ερευνητικές εργασίες και στρογγυλές τράπεζες, ενώ έχει συμμετέχει ως εκπαιδευτής και σε workshop και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια της «Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής»

Εχει δημοσιεύσει 9 ιατρικές ερευνητικές εργασίες σε διεθνή Ιατρικά Περιοδικά στο χώρο της δερματολογίας, ενώ έχει συμμετέχει και στην συγγραφή 2 κεφαλαίων σε ιατρικά συγγράμματα στο χώρο της παιδιατρικής και της κλινικής διατροφικής

Διατηρεί ιατρείο στην Θεσσαλονική (Τσιμισκή 88) και υποκαταστήματα στο Βαθύ Σάμου (Καναρη 17-21) και στην Κατερίνη (Κίτρους 30) 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Θεραπεία Ραγάδων Θεραπεία Ουλών Ακμής Καθαρισμός Προσώπου Λιποδιάλυση – Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας Μαύροι Κύκλοι Μη χειρουργικό Lifting με Νήματα SmartLipo: Laser λιπαναρρόφηση και λιπογλυπτική Botox – Υπεριδρωσία Botox - Αντιγήρανση Θεραπεία Μελάσματος Υαλουρονικό Μεσοθεραπεία Vampire Facelift – Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Αφαίρεση Tattoo με Laser Υαλουρονικό Χείλη Ενέσιμο Lifting Fractional Laser CO2 (Θεραπεία ουλών / δυσχρωμιών / Αντιγήρανση) Ενέσιμη Μεσοθεραπεία Λιποδιάλυση Αποτρίχωση με Laser Χημικό Peeling Δερμοαπόξεση Υαλουρονικό Εμφύτευμα ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Θεραπεία Ουλών Ακμής Ουλές και Χηλοειδή Θεραπεία Αγγειακών Βλαβών Θεραπεία της Ψωρίασης Θεραπεία Ονυχομυκητιάσεων με Laser Έλεγχος Σπίλων – Δερματοσκόπηση Αλωπεκία (Τριχόπτωση) Ακμή Θεραπεία Μελαχρωματικών Βλαβών ΔΕΡΜΑΤΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Θηλώματα – Θεραπεία με Χειρουργικό Laser CO2 Ουλές και Χηλοειδή Μυρμηγκιές – Θεραπεία με Χειρουργικό Laser CO2 Ροδόχρους Νόσος - Θεραπεία με Laser Αφαίρεση Σπίλων Μη Χειρουργικό Lifting με Νήματα Χειρουργικό Laser CO2

ΕΥ CLUB STIRIXIS YGEIA Ι.Ο.Π.Υ.Υ. ΙΔΙΩΤΙΚΑ Ραντεβού

  • Διεύθυνση
    Τσιμισκή 88
  • Πόλη
    Θεσσαλονίκη
Περισσότερα στην κατηγορία « Θηλώματα και εγκυμοσύνη
Συνδεθείτε για να σχολιάσετε