Σύνδεση  \/ 

Παλίνδρομη είναι η κύηση όπου σταματάει η ανάπτυξη του εμβρύου ενώ μπορεί να διατηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα η λειτουργία του πλακούντα. Συνήθως αυτό γίνεται στο πρώτο τρίμηνο και σε πολλές περιπτώσεις τόσο νωρίς ώστε η κύηση δεν γίνεται αντιληπτή αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εβδομάδα.

Οι συχνότερες αιτίες είναι χρωμοσωμικές και συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, ασυμβίβαστες με τη ζωή, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβοφιλίες, συγγενείς λοιμώξεις και ανεπάρκεια τραχήλου. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται σαφής λόγος παλινδρόμησης της κύησης.

Η ύπαρξη στο ιστορικό μιας παλίνδρομης κύησης δεν αποτελεί λόγο του ανησυχίας ούτε έναρξης της διαδικασίας διερεύνησης καθώς η συχνότητα ενός μεμονωμένου περιστατικού είναι αυξημένη. Επανειλημμένες όμως αποβολές (τρεις ή περισσότερες) επιβάλλουν διερεύνηση του αιτίου και κατάλληλη αντιμετώπιση.

Τελευταία τροποποίηση την: %PM, %22 %601 %2010 %13:%Δεκ
Βαθμολογήστε το άρθρο
(26 votes)
Κασμάς Σταμάτης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Κλείσε ραντεβού

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Κ.Υ. Ίου στο Νομό Κυκλάδων. Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γ.Ν. Κιλκίς και στη συνέχεια εργάστηκε και πραγματοποίησε μέρος της εκπαίδευσης του στα νοσοκομεία St. Thomas’s Hospital, Harefield Hospital και Mid Staffordshire General Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στη Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα. Είναι κάτοχος διπλώματος και εκπαιδευτής σε επείγοντα μαιευτικά περιστατικά (ALSO instructor), Επιστημονικός Συνεργάτης  Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.

Κεραμοπούλου 11, Πλ. Αγίας Σοφίας

Τηλ. 2310 266 786, Κιν. 6972 772 921

Email samkasmas@yahoo.gr

Συνδεθείτε για να σχολιάσετε